Bereta Berggren kände sig verkligen sviken av sin man. Det förstår man av hennes skilsmässoansökan. Men hur hade det blivit så? Den som är nyfiken kan ta reda på mer om paret Berggren på Landsarkivet i Lund.


foto av Arkivcentrum Syd 

 

 

 

 

 

 

 

 

Landsarkivet i Lund ligger i Arkivcentrum Syd. Entrén ser ut så här.

 

Bereta och Hans Berggren bodde i Trelleborg. Båda har lämnat spår efter sig i Trelleborgs kyrkoarkiv. I vigsellängden, alltså listan över vilka som gift sig i församlingen, hittar vi pigan Bereta och smedsgesällen Hans Berggren. De gifte sig i maj 1780.

I oktober samma år föddes deras dotter Karna. Henne hittar man i födelse- och dopboken där alla nya barn skulle föras in. Karna låg alltså redan i sin mammas mage när föräldrarna gifte sig. Detta var inget ovanligt. Många slog till och gifte sig först när ett barn var på väg.

Nästa barn kom inte förrän nio år senare. Det var Walborg Catharina och hennes tvillingsyster Elna som föddes den 18 mars 1789. Varför gick det så lång tid mellan Karna och hennes småsystrar? Bodde inte föräldrarna ihop? Eller var de så osams att de inte ville sova tillsammans?

Svaret finns inte i kyrkböckerna utan vi får istället söka vidare i domboken från den domstol som behandlade skilsmässan. Paret bodde i Trelleborg och lydde under Skytts häradsrätt.

Där gjorde man en rättslig undersökning av hur det stod till med äktenskapet och det slutade med att skilsmässan beviljades. Undersökningen finns sammanfattad i domboken och här kan man alltså få veta mer om Hans och Beretas äktenskap.

Ansvarig för sidan/kontakt 
Petra Nyberg