Introduktion till hur man använder arkiv för universitet och högskolor

Arkiv ger möjligheter att skapa ny kunskap, att kontrollera och ifrågasätta historien. Om man aldrig besökt ett arkiv kan det upplevas som alltför komplicerat att vända sig till originalkällor för uppsatsskrivande eller forskning. Vi erbjuder en introduktion som ger studenter en uppfattning om begreppen, lagstiftningen och arkivens roll. Vi avslutar med praktiska övningar i att söka och beställa fram handlingar. Utbildningen hålls på måndagar när läsesalen är stängd för allmänheten. Teori och praktik tar tillsammans ca 3 timmar.

För bokning kontakta Kristina Eriksson, kristina.eriksson[at]riksarkivet.se

Våra kursdeltagare brukar uppskatta de lärorika övningarna mest, men i början av höstterminen 2024 kommer även ges en kortare introduktion utan övningar som studenter själva anmäler sig till.

 

Länkar för anmälan:
24 september kl. 10:00 på Riksarkivet/Krigsarkivet i Täby
10 oktober kl. 10:00 på Riksarkivet i Stockholm


Vi kan tipsa om att även KB har liknande introduktioner:
 2 oktober kl. 10:00 på KB, Humlegården i Stockholm
18 september kl. 10:00 på KB, Humlegården i Stockholm

Visningar

Välkommen att boka en visning i Riksarkivet i Täby. Vi kan bland annat erbjuda en introduktion till Krigsarkivets källor för släktforskare eller presentationer av valda delar från vår unika kartsamling.

Priset för cirka en timme är 1 400 kr (exkl. moms) på vardagar kl. 09.00–16.00, 2 100 kr (exkl. moms) på onsdagar efter kl. 16.00.

För bokning kontakta Malin Joakimson, malin.joakimson[at]riksarkivet.se

Riksarkivets läsesalsplattform

Vi har 18 datorer med tillgång till Riksarkivets läsesalsplattform. Här ingår förutom Riksarkivets digitala läsesal även ett stort antal register och prenumerationstjänster som är fritt tillgängliga.

Tre av datorerna står i kafeterian och är tillgängliga även på måndagar när läsesalen är stängd. Observera att när läsesalen är stängd kan du inte få vägledning av Riksarkivets personal eller skriva ut kopior.

Pedagogiskt material

Vi har publicerat en serie pedagogiska vägledningar för att underlätta arkivsökning och forskning i Krigsarkivets handlingar. Här hittar du Krigsarkivets vägledningar

Söker du pedagogiskt material för skola och studier? Det hittar du här

Utställningar

I foajén visar vi regelbundet utställningar med olika teman som anknyter till arkiv och handlingar som finns bevarade på Riksarkivet i Täby.

Arkivens dag

Arkivens dag anordnas runtom i landet den andra lördagen i november varje år. På Riksarkivet i Täby välkomnar vi då besökare till olika aktiviteter som exempelvis visningar, föreläsningar och utställningar.

Arrangemang

Alla våra aktuella arrangemang hittar du i arrangemangskalendern

Ansvarig för sidan/kontakt 
Lisan Nissar Borg