Förbered ditt arkivbesök

Innan du besöker oss rekommenderar vi att du först går igenom följande:

- Sök i Nationella Arkivdatabasen (NAD)  https://sok.riksarkivet.se/nad 

Sök fram det material du vill beställa och klicka på knapparna märkta med ”Läsesal”. Gå sedan till varukorgen för att avsluta din beställning.

Innehåller arkivet sekretess eller villkor? Det kan finnas begränsningar i din rätt att ta del av material. Läs mer här.


Hitta hit och parkering

Riksarkivet Arninge finns på Mätslingan 17 i Täby. Hitta Riksarkivet i Arninge.

Med buss söderifrån: Buss 629 eller 612 från Danderyds sjukhus, hållplats Måttbandsvägen.

Med buss norrifrån: Buss 534, hållplats Ritarslingan.

Med bil: Besöksparkering finns på Mätslingan 17.

Stöd för funktionshindrade

Stöd för funktionshindrade (PDF)


Kapprum och förvaringsboxar

Det finns kapprum, flera besökstoaletter och låsbara skåp.


Beställning/framtagning av arkivhandlingar

Du måste beställa arkivmaterial innan ditt besök. Vi behöver din beställning senast klockan 14, en vardag i förväg. Din beställning måste också vara bekräftad och godkänd av oss via e-post innan besöket. Om du vill göra ytterligare beställningar är det möjligt att göra detta på plats. Beställningen måste då ha inkommit före klockan 12 för att få tillgång till materialet senast klockan 14, förutsatt att handlingarna inte omfattas av sekretess eller andra villkor.

För att göra en beställning behöver du ett användarkonto hos Riksarkivet. Logga in på ditt konto och sök därefter fram det material du är intresserad av i Nationell Arkivdatabas (NAD). Knappen Läsesal visas vid material som kan beställas till läsesalen. Klicka på knappen för att lägga din beställning i kundkorgen. Gå till kundkorgen när du är klar med din beställning och välj dag för ditt besök. Klicka slutligen på skicka. Du kan läsa mer om hur du skapar användarkonto och gör en förbeställning av arkivmaterial här.


Sekretess

https://riksarkivet.se/sekretess-och-villkor


Avgifter

Om du vill ha kopior av de handlingar du hittar i arkiven tar vi ut en avgift. Enstaka kopior kan vi under lugna stunder hjälpa dig med direkt vid forskarexpeditionen. Om du vill beställa flera kopior och/eller kopior av t. ex. fotografier, kartor eller ritningar ska du fylla i en särskild blankett och får betala via faktura, om beloppet överstiger 100:-.

Om du vill skriva ut uppgifter från våra forskardatorer finns en särskild skrivare i expeditionen.

Kopior från papper till papper/digitalt: 4 kr per sida (A4 eller A3).

Forskningsuppdrag: 225 kr för varje påbörjad 15 min i högst en timme, det vill säga totalt 900 kr.

Kopior av kartor och ritningar: För kopiering av kartor och ritningar finns en särskild prislista: Kopior kartor och ritningar (PDF)

För ytterligare information om våra avgifter, se http://riksarkivet.se/avgifter


Fotografering

Det går bra att använda egen digitalkamera för att fotografera handlingar, så länge dessa inte är belagda med sekretess, särskilt tillstånd krävs eller materialet är extra ömtåligt.

Regler för fotografering (PDF)

Du får inte fotografera med blixt och inte ha med eget stativ, men vid ett par platser i tysta läsesalen finns det stativ som besökare får använda.

Upphovsrätt foto - nya regler (PDF)


Lunch/fika

Du kan äta och dricka medhavd mat/dryck i vår kafeteria som har ett tjugotal platser. Här finns även automater med varma och kalla drycker samt lättare förtäring. Du kan bara betala med kort, automaterna tar inte kontanter.

 

Ansvarig för sidan/kontakt 
Julia Lindkvist