I Östersund samarbetar flera organisationer inom verksamheter som bedrivs på Arkivet. Riksarkivet, Landsarkivet i Östersund, Föreningsarkivet i Jämtlands län, Jamtlis arkiv, NCK, Nordiskt centrum för kulturarvspedagogik, Fornskriftsällskapet i Jämtlands län och Jämtlands lokalhistoriker och släktforskare.

Nedan ser du en del av vårt utbud. Ta gärna del av våra föreläsningsserier eller vårt kursutbud, forska själv i arkiven eller kom på studiebesök för att få reda på mer om det kulturarv som Landsarkivet i Östersund förvaltar. 

Mycket välkommen!

Arkivet i Östersund

 

Arkivetiostersund_hemsida 

Senaste nytt

ProgramverksamhetFramsida After work våren 2020

After work

Vill du få nya upplevelser och intryck, roas för stunden eller lära för livet? Då är After work något för dig! Vi möts på torsdagar klockan 13.00 för en timmes föredrag, visning, föreställning etc. Fritt inträde. Ingen förhandsanmälan. Biljett kan hämtas i Jamtlis entré från 11.45, insläpp 12:45 i Rentzhogsalen, Jamtli.
De som eventuellt inte får plats, kan följa föredraget genom webbsändning till Sjögrensalen på Arkivet.

Föredraget sänds också till Folkets Hus i Bräcke, Fjällmuséet i Funäsdalen, Centrumhuset i Hammarstrand, Församlingshemmet i Hede, Föreninga i Klövsjö, Gamla kommunalhuset i Lit, Magneten i Krokom, Sockenstugan i Ede, Offerdal, Bygdegården på Rödön, ,  Biblioteket i Strömsund, Biblioteket i SvegBiblioteket i Svenstavik, ABF-lokalen i Torvalla  och Biblioteket i Åre.

Till våren startar vi den 23 januari med ett nytt spännande program som vi hoppas ska glädja, roa och berika lika många människor som tidigare säsonger. Se programmet i länken här nedan.

Program för After work våren 2020 (pdf)

 

Arkivet som mötesplatsFramsida NoN vår 2020.jpg

Under rubriken "Arkivet som mötesplats för nytta och nöje" arrangerar Landsarkivet i Östersund, Föreningsarkivet i Jämtlands län och Jamtlis arkiv olika aktiviteter för stora och små, för arkivvana och

arkivovana besökare. Vårens program startar den 18 januari.

 

Programmen finns tillgängliga dels här på hemsidan som nedladdningsbara pdf-filer och dels i tryckta versioner. De tryckta programmen kan beställas via telefon: 010-476 89 50, e-post: landsarkivet.ola[at]riksarkivet.se eller brev:
Landsarkivet i Östersund, Arkivvägen 1, 831 52 Östersund.

Program för Arkivet som mötesplats våren 2020 (pdf)

Jamtlis arkiv på Landsarkivet

Fr.o.m. 1 september 2014 kommer Jamtlis arkiv att ha sin publika verksamhet här på Landsarkivet. För allmänhetens del innebär det att än mer av handlingar och bilder som rör Jämtland och Härjedalen kommer att tillhandahållas i de läsesalar som vi sedan tidigare delar med Föreningsarkivet i Jämtlands län. Personal från Jamtlis arkiv kommer att bemanna informationen tillsammans med oss måndag-torsdag 12.30-16.00. I våra forskardatorer kommer valda delar av Sofie (fotodatabasen) och ÖMEA (Östersunds museums etnologiska arkiv) att finnas tillgängliga. Även de frekventa analoga registren kommer att överföras hit för att underlätta sökningar. Handlingar kommer att kunna beställas hit minst en dag i förväg, precis enligt det som gäller för våra egna hämtningar från depå. Eftersom tanken på ett Kunskapens hus inte kunnat realiseras får vi se detta som ett viktigt steg i samma anda.

 

Hjälp med släktforskning

Sedan ett par terminer tillbaka har frivilliga från Jämtlands Lokalhistoriker & Släktforskare (JLS) funnits i Landsarkivets läsesal för att kunna erbjuda extra hjälp till framförallt nybörjare med släktforskning. Detta har varit till stor nytta för de besökare som funnits här och kunnat få kvalificerad hjälp.
Från september till maj kommer alltså medlemmar från JLS att finnas här tisdagar 13.00-18.00.

Skolklasser

Grabbar i arkivet

Landsarkivet och Föreningsarkivet är en spännande och kostnadsfri resurs för skolor, studieförbund och andra lärande institutioner i Jämtlands län. Ni är välkomna att boka ett besök tillsammans med våra pedagoger. Stadsvandringarna drar vi igång med v 13. För mer information och bokning, kontakta mia.nilsson{at]riksarkivet.se eller Jim.Hedlund[at]riksarkivet.se

Läs mer om våra pedagogiska upplägg och pedagogiskt material här

Besök också vår pedagogiska hemsida Arkiv och lärande

Kom på besök!

Historiekall.jpg 

Du kan boka en visning eller ett studiebesök med rundvandring ner i arkiven även med vänner, personalgruppen eller din förening. Du får då en spännande introduktion till vad arkiv är och vad du kan hitta hos oss. Kanske vill ni senare titta mer på material från just er hembygd? Ett studiebesök är givetvis kostnadsfritt under kontorstid. Kontakta våra pedagoger för mer information: mia.nilsson{at]riksarkivet.se och Jim.Hedlund[at]riksarkivet.se

Landsarkivet en del av kulturlivet i Jämtlands län

Vi arbetar för att vara en aktiv part i kulturlivet i Jämtland. Framför allt samarbetar vi nära med andra kulturarvsinstitutioner. I samma hus finns:

Föreningsarkivet i Jämtlands län

Nordiskt Centrum för kulturarvspedagogik, NCK

Jämtlands läns fornskriftsällskap

Jämtlands lokalhistoriker och släktforskare

Jamtli, (Jämtlands läns museum) ligger granne med oss.

Ansvarig för sidan/kontakt 
Agneta Brink