I Östersund samarbetar flera organisationer inom verksamheter som bedrivs på Arkivet. Riksarkivet, Landsarkivet i Östersund, Föreningsarkivet i Jämtlands län, Jamtlis arkiv, NCK, Nordiskt centrum för kulturarvspedagogik, Fornskriftsällskapet i Jämtlands län och Jämtlands lokalhistoriker och släktforskare.

Nedan ser du en del av vårt utbud. Ta gärna del av våra föreläsningsserier eller vårt kursutbud, forska själv i arkiven eller kom på studiebesök för att få reda på mer om det kulturarv som Landsarkivet i Östersund förvaltar. 

Mycket välkommen!

Arkivet i Östersund

 

Arkivetiostersund_hemsida 

 

Senaste nytt

Programverksamhet

After work                                                                                                                      

Framsidan till broschyren för After work hösten 2017Vill du få nya upplevelser och intryck, roas för stunden eller lära för livet? Då är After work något för dig! Vi möts varje torsdag klockan 13.00 för en timmes föredrag, visning, föreställning etc. Fritt inträde. Ingen förhandsanmälan. Biljett kan hämtas i Jamtlis entré från 11.45, insläpp 12:45 i Rentzhogsalen, Jamtli. De som eventuellt inte får plats, kan följa föredraget genom webbsändning till Sjögrensalen på Arkivet.

Föredraget sänds också till Folkets Hus i Bräcke, Fjällmuséet i Funäsdalen,  Magneten i Krokom, Träffpunkten i Myrviken, Församlingshemmet i Hede, Centrumhuset i Hammarstrand, Sockenstugan i Ede, Offerdal, Folkets Hus i Strömsund, Biblioteket i Sveg och Biblioteket i Åre.

Till hösten startar vi den 21 september med ett nytt spännande program som vi hoppas ska glädja, roa och berika lika många människor som tidigare säsonger. Se programmet i länken här nedan

Länk till After work hösten 2017

 

 

Arkivet som mötesplats

Framsidan till broschyren för Arkivet som mötesplats hösten 2017

Under rubriken "Arkivet som mötesplats för nytta och nöje" arrangerar Landsarkivet i Östersund, Föreningsarkivet i Jämtlands län och Jamtlis arkiv olika aktiviteter för stora och små, för arkivvana och

arkivovana besökare. Vårens program startar den 19 september.

Länk till Arkivet som mötesplats hösten 2017

 

Programmen finns tillgängliga dels här på hemsidan som nedladdningsbara pdf-filer och dels i tryckta versioner. De tryckta programmen kan beställas via telefon: 010-476 89 00, e-post: landsarkivet.ola[at]riksarkivet.se eller brev: Landsarkivet i Östersund, Arkivvägen 1, 831 31 Östersund.

 

Jamtlis arkiv på Landsarkivet

Fr.o.m. 1 september 2014 kommer Jamtlis arkiv att ha sin publika verksamhet här på Landsarkivet. För allmänhetens del innebär det att än mer av handlingar och bilder som rör Jämtland och Härjedalen kommer att tillhandahållas i de läsesalar som vi sedan tidigare delar med Föreningsarkivet i Jämtlands län. Personal från Jamtlis arkiv kommer att bemanna informationen tillsammans med oss måndag-torsdag 12.30-16.00. I våra forskardatorer kommer valda delar av Sofie (fotodatabasen) och ÖMEA (Östersunds museums etnologiska arkiv) att finnas tillgängliga. Även de frekventa analoga registren kommer att överföras hit för att underlätta sökningar. Handlingar kommer att kunna beställas hit minst en dag i förväg, precis enligt det som gäller för våra egna hämtningar från depå. Eftersom tanken på ett Kunskapens hus inte kunnat realiseras får vi se detta som ett viktigt steg i samma anda.

 

Hjälp med släktforskning


Sedan ett par terminer tillbaka har frivilliga från Jämtlands Lokalhistoriker & Släktforskare (JLS) funnits i Landsarkivets läsesal för att kunna erbjuda extra hjälp till framförallt nybörjare med släktforskning. Detta har varit till stor nytta för de besökare som funnits här och kunnat få kvalificerad hjälp.

Från september till maj kommer alltså medlemmar från JLS att finnas här tisdagar 13.00-16.00.

                                                                                            

SkolklasserGrabbar i arkivet    

 

Landsarkivet och Föreningsarkivet är en spännande och kostnadsfri resurs för skolor, studieförbund och andra lärande institutioner i Jämtlands län. Ni är välkomna att boka ett besök tillsammans med våra pedagoger. Stadsvandringarna drar vi igång med v 13. För mer information och bokning, kontakta mia.nilsson{at]riksarkivet.se eller Jim.Hedlund[at]riksarkivet.se

Läs mer om våra pedagogiska upplägg och pedagogiskt material här

Besök också vår pedagogiska hemsida Arkiv och lärande

 

 

 

 

Kom på besök!

 

Historiekall.jpg 

 

Du kan boka en visning eller ett studiebesök med rundvandring ner i arkiven även med vänner, personalgruppen eller din förening. Du får då en spännande introduktion till vad arkiv är och vad du kan hitta hos oss. Kanske vill ni senare titta mer på material från just er hembygd? Ett studiebesök är givetvis kostnadsfritt under kontorstid. Kontakta våra pedagoger för mer information: mia.nilsson{at]riksarkivet.se och Jim.Hedlund[at]riksarkivet.se

 

 

Kulturarvsdagen

 

Europarådets årligen återkommande projekt European Heritage Days arrangeras runt om i Europa under september månad och lockar tusentals människor. Syftet med dagen är att skapa förståelse och intresse för kulturarv och kulturmiljöer. I år, 2015 firas dagen den 13 september och temat är "Människors värv och verk – en resa genom industri- och teknikhistoria

 

 

Landsarkivet en del av kulturlivet i Jämtlands län

Vi arbetar för att vara en aktiv part i kulturlivet i Jämtland. Framför allt samarbetar vi nära med andra kulturarvsinstitutioner. I samma hus finns:

Föreningsarkivet i Jämtlands län

Nordiskt Centrum för kulturarvspedagogik, NCK

Jämtlands läns fornskriftsällskap

Jämtlands lokalhistoriker och släktforskare

Jamtli, (Jämtlands läns museum) ligger granne med oss.

Ansvarig för sidan/ kontakt
Agneta Brink
Sidan publicerad: 2013-07-02 | Sidan senast uppdaterad: 2016-03-18