Pedagogiskt material

Vill du veta mer om vilket pedagogiskt material som finns att tillgå? Vi erbjuder en rad olika hjälpmedel, både på plats hos oss och i digital form. Missa till exempel inte vår nya digitala skolväska! Läs mer här om vad vi kan erbjuda

Månadens dokument

Vi presenterar varje månad ett nytt dokument ur arkiven. Ibland är det ett skrivet dokument och andra gånger en karta, ritning eller bild. Det kan vara ett dokument som har något särskilt att berätta – eller så är det bara ovanligt vackert. De visas i en monter och på webben.

Månadens dokument

Utställning

Just nu visas en utställning om Ivar Rydebergs historiska kartor. Under åren 1925-1944 satt Ivar Rydeberg på Landsarkivet i Uppsala som på den tiden var beläget i slottet. Där ritade han av ett stort antal äldre kartor. Därefter skapade han bland annat ett antal stora kartor över Uppsala och dess omgivningar. Kartorna innehåller flera tidsskikt, vilket ger en bild av hur platsen utvecklats över tid. Välkommen på en historisk promenad!

Studiebesök, visningar och workshop

Välkommen att boka in ett besök hos oss med din klass, kurs, förening eller annan grupp. Vi erbjuder visningar och workshoppar med exempel ur våra samlingar.

Visningar äger rum dagtid. I övrigt hänvisar vi till våra öppna visningar samt visningarna under Släktforskningens dag och Arkivens dag.

I mån av tid kan vi delvis anpassa visningen eller workshoppen efter era önskemål. Boka i god tid!

Vi har färdiga program för lågstadiet, mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet.

 

Kontakta Kristina Nyberg, 010-476 84 48, kristina.nyberg[snabel-a]riksarkivet.se.

Arkivcentrums föreläsningsserie

Riksarkivet i Uppsala bjuder in till föreläsningar på Arkivcentrum Uppsala i samarbete med andra kulturarvsinstitutioner i Uppsala. Aktuella föreläsningar framöver hittar du i arrangemangskalendern.

Arkivens dag

Arkivens dag firas andra lördagen i november varje år. Arkivens dag 2023 infaller lördagen den 11 november. Temat är "Färg och form". Läs mer om firandet i Uppsala i Riksarkivets arrangemangskalender.  

föreläserna linda och tommy 

Två av de medverkande vid Arkivens dag 2022: Linda Oja och Tommy Kuusela.

 

Ansvarig för sidan/kontakt 
Kristina Nyberg