Ursprunglig publicering och URL för citering: https://doi.org/10.5281/zenodo.12187807
Ladda ner (data hämtas från zenodo.org): https://zenodo.org/records/13305098/files/Place_and_personal_names_v1.1.csv?download=1
Format: CSV (UTF-8), semi-kolonavgränsad
Licens: CC BY 4.0
Citering: Karsvall, O., Swedish National Archives & The Institute for Language and Folklore. (2024). Data from the project "Nationalutgåva av de äldre geometriska kartorna" (The Oldest Geometrical Maps 1630–1655) [Data set]. Zenodo. https://doi.org/10.5281/zenodo.13305098
Publicerad: 2024-06-20
Uppdaterad: 2024-08-12
De storskaliga kartorna skapades under perioden 1630–1655. Den största samlingen finns i Lantmäteriets arkiv som förvaras hos Riksarkivet. Ytterligare kartor finns spridda i andra offentliga arkiv och hos privatpersoner. Totalt finns det ungefär 12 000 kartor.
Under projektet gjordes en noggrann undersökning av arkiven, vilket ledde till många nya upptäckter. Originalkartorna skannades av Riksarkivet, och varje karta trycktes som en kopia i samma skala som originalet. All text på kartorna skrevs av, registrerades i en databas och analyserades. Dessutom koordinatsattes gårdar och bebyggelser på kartorna och lades in som punkter i ett digitalt kartprogram (GIS).
Projektet genomfördes på uppdrag av Vitterhetsakademiens kommitté för historiska kartor och finansierades av Kungl. Vitterhetsakademien och Riksbankens Jubileumsfond. Arbetet skedde i samarbete med Institutet för språk och folkminnen, Lantmäteriet och Riksarkivet.
Innehållsförteckning
De bebyggelsenamn, naturnamn, ägonamn och personnamn som förekommer på kartorna har samlats in av Institutet för språk och folkminnen. Målet har varit att inkludera alla olika stavningsvarianter. Ofta förekommande namn som "Norrgärdet" och "Östergården" har vanligtvis inte tagits med.
- Bebyggelsenamn
- Namn på gårdar, byar, socknar och olika typer av administrativa områden som till exempel härader. Namn på kyrkor hör också hit.
- Naturnamn
- Namn på sjöar, berg och skogar. Även namn på strukturer som till exempel kvarnar och broar räknas som naturnamn.
- Ägonamn
- Namn på odlad mark av olika slag som till exempel åkrar, ängar och hagar.
Förutom ort- och personnamn innehåller datasetet även information om de relaterade byarna och deras geografiska plats. Denna data finns registrerad i
TORA, topografiskt register på Riksarkivet