Sök i arkiven

I register och databaser kan du söka efter arkiv och handlingar. När du hittat något du vill ta del av kan du oftast beställa materialet till läsesalen via Nationella Arkivdatabasen (NAD) eller se digitala bilder direkt i din dator eller mobil.

Beställ kopior och undersökningsuppdrag

Vill du beställa kopior eller utdrag från Riksarkivet rekommenderar vi våra webbformulär. Via formulären kan du även anlita oss för ett undersökningsuppdrag. Det kan till exempel vara en släktutredning i samband med dödsfall eller en undersökning av taxeringsuppgifter. 

Ta del av allmän handling anonymt

Du som vill vara anonym när du beställer allmänna handlingar från Riksarkivet är välkommen att besöka oss där handlingarna förvaras. Har du inte den möjligheten kan du kontakta oss via telefon, brev eller e-post om adressen inte avslöjar din identitet. Du hämtar dina beställda handlingar på plats och betalar kontant.

Webbutiken

Riksarkivet har tagit fram arkivguider och andra handböcker som är till hjälp för dig som vill använda arkiven. I våra årsböcker och antologier finns exempel på vad som går att få fram ur arkiven. I webbutiken kan du ta del av vårt utbud, en del av innehållet i webbutiken är gratis och nedladdningsbart.