Till innehållet
Välkommen till vår nya webbplats! Läs mer

Person- och släktforskning

Här kan du beställa kopior eller uppgifter om personer ur kyrkoarkiv och andra arkivbestånd. En sådan beställning kallar vi för ett undersökningsuppdrag och den är avgiftsbelagd.

Bra att veta innan du beställer

Förbered din beställning

För att en sökningen i arkiven ska kunna göras är det viktigt att du som beställare lämnar de upplysningar du har och är så tydlig och konkret som möjligt i din fråga. Förbered dig på att ange de uppgifter som formuläret kräver för att beställa.

Källorna för personforskning och uppgifterna som behövs

När vi söker uppgifter om personer utgår vi i första hand från den folkbokföring som Svenska kyrkan var ansvarig för fram till sista juni 1991. Arkiven bygger på Sveriges indelning i församlingar eller socknar.

För att hitta en person eller inleda en längre släktutredning behövs normalt en uppgift om NÄR en person gjorde något (föddes, dog, gifte sig, konfirmerades) och information om VAR detta hände (i vilken församling/socken). Det finns möjligheter att söka efter personer i större områden men detta är den grundläggande informationen som behövs i normalfallet.

Hur du kan släkt- och personforska själv

I våra arkiv finns uppgifter om vem som har fötts och dött, gift sig, flyttat eller deltagit i husförhör. Vi har privata arkiv med dagböcker och brev, liksom officiella källor från civila och militära arkiv över hela landet. Det mest primära materialet för släktforskning når du även på Internet via Riksarkivets Digitala forskarsal. Allt det som inte är mikrofilmat eller digitaliserat, kan du själv beställa fram och läsa i original i våra forskarsalar.

Här nedan får du de mest grundläggande upplysningarna om hur du släktforskar.

Hur du går vidare

Efter den mest grundläggande kartläggningen av släkten, med hjälp av kyrkoarkiv, tar den egentliga släktforskningen sin början. Vägen ligger nu öppen för all den information som finns i våra arkiv. Du kan alltid söka efter arkiven och deras innehåll via NAD. Genom Förvaltningshistoriken får man en grundläggande förklaring av hur den svenska förvaltningen fungerat genom tiderna, se länk nedan.

Här har vi listat några viktiga grupper av arkiv för släktforskare.

Arkivhandskar, förstoringsglas och en bok
Fotograf: Erik Alm, Riksarkivet

Digitala rersurer

Sök i arkiven

I Riksarkivets söktjänst finns arkivöversikter och digitala arkiv där du kan söka efter arkiv och handlingar hos oss. När du hittat något du vill ta del av kan du oftast beställa materialet till läsesalen eller se digitala bilder direkt på skärmen.