Året var 1905. Det var januari och medelklassflickan Ida Larsson från Östersund var tolv år. I hennes dagbok myllrar det av kompisar och roligheter. Läs här vad hon skrev under årets fem första dagar.

foto av Ida Larsson 

Ida Larsson, detalj av familjefoto. Ur Ida Larssons familjearkiv volym 1 (Landsarkivet i Östersund)

 

bild av dagbok bild av dagboksomslag

Dagbok för år 1905.

Söndagen den 1 Januari
Jag steg upp kl. 6 för att gå i nyårsotta. Men jag hade frödtmig, och det var så kallt, att jag inte ville gå. Sedan spelade Karin och jag ett spel som hette Bilder Lotto.

Måndagen d. 2 Januari
På förmiddagen kom Ingrid Malmgren och hämtade mig och så gingo vi ut och åkte spark. På aftonen gingo jag, Karin och Elin ut. Vi gingo några slag på Storgatan. Då såg vi en skjuts och vi hängde efter den ett långt stycke.

Tisdagen den 3 Januari
På förmiddagen kom Ingrid till mig. Hon hade skridskorna med sig och tänkte ut på skridskobanan Men vi hunno bara på halva vägen, då några sade att man inte fick åka på skridskobanan. Då vände vi om och gingo till oss och spelade Bilder Lotto. Sedan gingo vi ut och gick. Då gick vi upp till Ingrid och spelade ett spel. På aftonen voro vi alla bortbjudna till Mårtensons på julgransplundring. Men jag ville inte gå och när mamma gick bort vart jag ensammen. Då gick jag och tant Emma ut. Då såg jag Ingrid och gick till henne. Vi gingo en liten stund på Storgatan, men sedan gick vi hem. På aftonen bjöd tant Emma mig på Tomtenpå kaffe och bakelser.

Onsdagen d. 4 Januari
Kl. 11 kom Ingrid och hämtade mig för att gå på skridskobanan. Då gick vi och hämtade Betty Carlson. Och så gick vi på skridskobanan. Där var vi ända till kl. 1. Då gick Ingrid hem, men jag o Betty gick hem till henne. Där var jag till kl. 3. Då gick jag hem. På aftonen kom Betty till mig. När hon sett mina julklappar drack vi kaffe. Sedan åt vi äpplen och nötter. Därpå lekte vi en lång stund och hade roligt.

Torsd. d. 5 Januari.
På morgonen ritade jag o färglade ett landskap. På aftonen virkade jag på en spets. På kvällen fick alla följa pappa och mamma på basar.

 

Källa: Ida Larssons familjearkiv volym 1 (Landsarkivet i Östersund)
Ida Larssons dagbok finns i hennes familjearkiv. Läs mer om så kallade enskilda arkiv.

Ansvarig för sidan/kontakt 
Petra Nyberg