Frågor eller synpunkter?

Har du frågor om webbplatsen eller synpunkter du vill meddela oss, tveka inte att
kontakta webmaster. webmaster[at]riksarkivet.se

Till "Användartips" längre ned på denna sida.

På webbplatsen följer vi de standarder som godkännts av W3C (World Wide Web Consortium). Det innebär bland annat att XHTML 1.0 Transitional används för att strukturera innehållet och att CSS (Cascading Style Sheets 2.1) används för att styra webbplatsens utseende.

Browser/webbläsare

Webbplatsen visas allra bäst i en modern webbläsare som stöder de standarder som har nämnts ovan, exempelvis de senaste versionerna av Internet Explorer, Firefox, Opera eller Safari (Mac). Äldre webbläsare visar samma innehåll, men då utan att webbplatsen får ”rätt” utseende eller formgivning.

DjVu/plug-in (insticksprogram) för bilder

En del av våra skannade bilder som visas på webbplatsen är tillgängliga endast i bildformatet DjVu. För att kunna se dessa behövs ett särskilt bildvisningsprogram, DjVu Browser. DjVu finns tillgängligt för de vanligaste datortyperna dock ej alla versioner av operativsystem och webbläsare.

Programmet är gratis.

På Cuminas hemsida finns information om vilka versioner som finns tillgängliga.

På Riksarkivets söktjänst - Sök i arkiven kan du läsa mer om bildvisningsprogrammet, om funktioner i programmet och lösningar på problem som kan uppstå.

Läs om bildvisningen

Kakor (cookies)

Används på denna webbplats för att funktionen ”Anpassa sidan” ska fungera och för att markera rätt menypunkt. Läs mer under länken ”Om kakor”.

Nya webbläsarfönster

Vid byte av format öppnas nya webbläsarfönster, till exempel när en länk på en webbsida (i html-format) leder till en pdf-fil (Portable Document Format).  Länkar till andra webbplatser öppnas också i nytt fönster.

RSS-flöden

På denna webbplats finns än så länge RSS-flöden endast för nyheter och pressmeddelanden. Så småningom kommer det också att finnas särskilda flöden för arrangemang och nyter från respektive ort.

Tillgänglighet

Lyssnafunktion

ReadSpeaker gör att texten på webbplatsen kan läsas upp för dig. Det kan hjälpa dig som har svårt att läsa text. Genom att lyssna på texten kan det lättare skapa förståelse av informationen på webbplatsen. Detta gör webbplatsen mer tillgänglig och trevlig att besöka. Som användare behöver du inte ladda ner någonting. Du bara trycker på lyssna-knappen så startar uppläsningen automatiskt.

Så använder du lyssnafunktionen ReadSpeaker.

Vårt mål har varit att webbplatsens innehåll ska vara tillgängligt och användbart för så många som möjligt. Dels genom att följa olika tekniska standarder, dels genom att skriva texterna så lättbegripliga som möjligt. Dock kan till exempel texter under fliken ”Myndigheter/privat” ha ett språk som fullt ut bara kan förstås av dem som informationen riktar sig till.

Användartips

Sökfunktion

Är du osäker på var du hittar viss information är sökfunktionen längst upp till höger på webbsidorna en bra hjälp. Den söker i både webbplatsens material och sidor samt i söktjänsten, NAD inkluderat.

Webbkarta

Visar webbplatsens struktur, det vill säga rubrikerna i vänstermenyn och dess olika nivåer. Länken till webbkartan finns i sidhuvudet. A-Ö

En samling av webbplatsens viktigaste rubriker återges i bokstavsordning. Länken till sidan finns i sidhuvudet.

Textstorlek

Om du tycker att texten på sidorna är för liten eller för stor kan du enkelt ändra den med din webbläsares inbyggda funktioner. I de flesta moderna webbläsare gör du detta genom att trycka Ctrl+ för att öka textstorlek och Ctlr- för att minska. Justeringen slår igenom på alla webbplatser du besöker.

Ladda ner filer

På webbplatsen finns länkar till dokument i olika filformat. För att kunna ta del av dem behövs ofta ett program till utöver din webbläsare.

När du laddar ner ett dokument i PDF (Portable Document Format) är det nödvändigt att du har ett program som kan läsa det filformatet. Ett vanligt och gratis program är Adobe Reader. Det kan du ladda ner från http://www.adobe.com/se/products/acrobat/readstep2.html

Andra så kallade ”insticksprogram” eller ”plug-ins” som du kan komma att behöva för att ta del av information på webbplatsen är Macromedia Flash, Macromedia Shockwave och Apple QuickTime. Samtliga program är gratis att installera på din dator och det kan du göra från dessa webbadresser:

Macromedia Flash http://www.macromedia.com/shockwave/download/download.cgi?
Macromedia Shockwave http://www.macromedia.com/shockwave/download/
QuickTime http://www.apple.com/quicktime/download/index.html

Ansvarig för sidan/kontakt 
Tuva Rahmberg
Sidan publicerad: 2013-09-12 | Sidan senast uppdaterad: 2014-04-10