Välkomna till Arkivcentrum Syd

Onsdagscafé!

Under vår och höst har vi ett innehållsrikt program på Arkivcentrum. De olika institutionerna på Arkivcentrum bidrar gemensamt till innehållet vilket leder till ett omväxlande och spännande utbud. Varannan onsdag har vi onsdagscafé.

Under rådande pandemi sker våra föredrag digitalt. Du hittar program för hösten och inspelningar från i våras via denna länk
  

Hitta arrangemang

Sök bland våra arrangemang för att hitta mer information om vad som händer hos oss.

Du är varmt välkommen att hjälpa oss utveckla programverksamheten. Hör av dig med synpunkter, önskemål och idéer.


Studiebesök och visningar

En lördag i månaden har visning av lokaler och samlingar. Visningarna är kostnadsfria. Föranmäl er gärna på telefon 046-222 17 00 (receptionen på Arkivcentrum) eller reception.acs@skane.se för att vara säker på att få plats.

Så här går en visning till:
Gruppen samlas i vår hörsal där guiden ger en introduktion i arkivens värld, med tonvikt på Landsarkivet i Lund. Sedan följer en rundvandring i våra lokaler, där vi besöker reception, forskarsal, magasinsutrymmen.
För mer information om visningar kontakta Anders Isberg på telefon 010-476 82 62 eller via e-post anders.isberg@riksarkivet.se.

 

För skolor

Arkiv är en utmärkt resurs att använda i undervisningen. Det faktum att arkiven och den information de innehåller är "på riktigt" gör undervisningen intressant oavsett om arkiven används inom ämnet historia, samhällskunskap eller kanske svenska. Arkivmaterialets bredd gör att det finns användningsområden inom de flesta ämnen. Att använda arkiv är ett bra sätt att träna informationssökning och källkritik och arkiven är en bra utgångspunkt för diskussioner rörande demokrati, offentlighet, tryckfrihet osv.
Missa inte Riksarkivets digitala resurs för skolan: Möt källorna!

Vi tar emot grupper från gymnasium och högskola för visningar och studiebesök.
För skolor och högskolor/universitet inom landsarkivets distrikt är besöken kostnadsfria.
Vi har också studiepaket anpassade främst till gymnasiet där eleverna kan komma flera gånger och arbeta med särskilt utvalt material och frågor kring olika tema.

För mer information kontakta Anders Isberg på telefon 010-476 82 62 eller via e-post anders.isberg@riksarkivet.se.

 

Arkivens dag

Sedan mer än 15 år tillbaka firar vi i Sverige och Norden Arkivens dag den andra lördagen i november. I år infaller dagen den 10 november och årets gemensamma tema är "Fest och glädje”. På Arkivens dag har vi alltid öppet hus tillsammans med alla de andra institutionerna på Arkivcentrum Syd där vi bjuder på föredrag, visningar bakom kulisserna, bokbord, prova på att släktforska, barnverksamhet och servering. Missa inte årets roligaste dag på arkivet. Årets program finns i vår arrangemangskalender, du kan också läsa mer om Arkivens dag på www.arkivensdag.nu.


Utställningar

Två gånger om året har vi nya utställningar på Arkivcentrum Syd. De olika samarbetsparterna gör utställningarna tillsammans på olika tema. Vi har också månadens dokument i vår reception samt olika tillfälliga utställningar på aktuella tema.

Ansvarig för sidan/kontakt 
Petra Nyberg