Onsdagscafé

Under vår och höst har vi ett innehållsrikt program på Arkivcentrum Syd. De olika institutionerna på Arkivcentrum bidrar gemensamt till innehållet vilket leder till ett omväxlande och spännande utbud. Varannan onsdag har vi onsdagscafé, du hittar aktuellt program på Arkivcentrum Syds webbplats.

Hitta arrangemang

Sök bland våra övriga arrangemang för att hitta mer information om vad som händer hos oss.  Du är varmt välkommen att hjälpa oss utveckla programverksamheten. Hör av dig med synpunkter, önskemål och idéer.

Studiebesök och visningar

För skolor

Arkiv är en utmärkt resurs att använda i undervisningen. Det faktum att arkiven och den information de innehåller är "på riktigt" gör undervisningen intressant oavsett om arkiven används inom ämnet historia, samhällskunskap eller kanske svenska. Arkivmaterialets bredd gör att det finns användningsområden inom de flesta ämnen.

Att använda arkiv är ett bra sätt att träna informationssökning och källkritik och arkiven är en bra utgångspunkt för diskussioner rörande demokrati, offentlighet, tryckfrihet osv. Missa inte Riksarkivets digitala resurs för skolan som du kan använda direkt i klassrummet: Möt källorna!

Vi tar emot grupper från gymnasium och högskola för visningar och studiebesök. För skolor och högskolor/universitet i verksamhetsområdet för Riksarkivet i Lund är besöken kostnadsfria. Vi har också studiepaket anpassade främst till gymnasiet där eleverna kan komma flera gånger och arbeta med särskilt utvalt material och frågor kring olika tema.

För mer information kontakta Petra Nyberg på telefon 010-476 82 81 eller via e-post petra.nyberg@riksarkivet.se.

Arkivens dag

Sedan 1998 firar vi i Sverige och Norden Arkivens dag den andra lördagen i november. På Arkivens dag brukar vi ha öppet hus tillsammans med alla de andra institutionerna på Arkivcentrum Syd. På programmet brukar finnas föredrag, visningar bakom kulisserna, bokbord, prova på att släktforska, barnverksamhet och servering. Missa inte årets roligaste dag på arkivet. Program inför Arkivens dag hittar du i vår arrangemangskalender. Du kan också läsa mer om Arkivens dag runt om i landet på www.arkivensdag.nu

Utställningar

Två gånger om året har vi nya utställningar på Arkivcentrum Syd. De olika samarbetsparterna gör utställningarna tillsammans på olika tema. Vi har också månadens dokument i vår reception samt olika tillfälliga utställningar på aktuella tema.

Ansvarig för sidan/kontakt 
Petra Nyberg