De tre stiftelserna Riksarkivets samfond, Riksarkivarie Åke Kromnows jubileumsfond och Riksarkivarie Ingvar Anderssons fond har ett gemensamt ansökningsförfarande och sista ansökningsdag för dessa stiftelser är den 28 februari varje år. För information om utdelning av stipendier från Annastina och Gösta Lexts stiftelse, se längst ned på denna sida.
Utlysning 2025
Läs först noga igenom Ansökningshandboken. Fyll därefter i ansökningsformuläret som innehåller anvisningar om vilka bilagor som ska bifogas. Vid frågor är du välkommen att kontakta respektive fonds sekreterare. Din ansökan med bilagor sänds till riksarkivet[a]riksarkivet.se
Sista ansökningsdag är den 28 februari.
Vanliga frågor och svar
VILKEN AV DE TRE FONDERNA SKA JAG SÖKA TILL?
Ansökningar till Riksarkivets samfond, Riksarkivarie Ingvar Anderssons fond och Riksarkivarie Åke Kromnows jubileumsfond bereds gemensamt. Det räcker därför med en ansökan.
HUR STOR SUMMA LYSES UT?
Fondernas respektive avkastning avgör hur stora summor som kan delas ut från år till år. Först när årsboksluten är klara (vanligen i mars månad) fastställs ett tak för utdelning i var och en av stiftelserna. År 2024 delade de tre stiftelserna tillsammans ut cirka 850 000 kronor till 12 olika projekt. 62 ansökningar inkom.
HUR STOR SUMMA KAN JAG ANSÖKA OM?
Det väljer du själv. Som riktmärke kan dock anges att storleken på utdelade stipendier, inom den senaste femårsperioden, legat inom spannet 5 000 – 200 000 kronor.
BEHÖVER JAG BETALA SKATT PÅ STIPENDIET?
Stipendierna är skattefria.
VEM SKA STÅ SOM MOTTAGARE AV STIPENDIET?
Du som sökande avgör vem som ska stå som mottagare av medlen, dvs om det är du som privatperson som ska förfoga över stipendiet eller om det ska förvaltas av en organisation där du är verksam. Om du söker medel via din arbetsplats eller organisation är det dock viktigt att du i din ansökan kan visa att projektet är väl förankrat hos din chef, styrelse eller motsvarande.
KAN JAG SÖKA STIPENDIUM FÖR ETT PÅGÅENDE ELLER REDAN AVSLUTAT PROJEKT?
Det finns inga formella hinder för detta. Planerade projekt brukar dock som regel prioriteras.
Stiftelsen Riksarkivets samfond
Riksarkivets samfond för vetenskapligt ändamål inrättades 1990 genom sammanslagning av flera mindre fonder. Av de sammanslagna fonderna avsåg två, som sammanlagt bidrog till 46 procent av kapitalet, utgivningen av Svenskt Diplomatarium medan en tredje (resterande 54 procent) avsåg "vetenskapligt ändamål". Utdelningen av fondens överskott fördelas därefter.
Ger bidrag till
- Utgivning av Svenskt Diplomatarium och andra historiska handlingar
- Arkivvetenskapliga studier och studieresor.
Kan sökas av
- Enskilda och juridiska personer, föreningar, myndigheter etcetera för vetenskapligt ändamål.
Kontaktperson
- Ulf Jönson, telefon 010-476 71 24, e-post: ulf.jonson[at]riksarkivet.se
Stiftelsen Riksarkivarie Åke Kromnows Jubileumsfond
Åke Kromnow var historiker, kansliråd och riksarkivarie åren 1965–1979. Fonden inrättades 1974.
Ger bidrag till
- Svenskt arkivväsen i vidaste mening, svensk folkminnesvård och humanistisk forskning med anknytning till svenska arkiv och museer.
Kan sökas av
- Enskilda och juridiska personer, föreningar, myndigheter etcetera
Kontaktperson
- Ingela Hedström, telefon 010-476 71 91, e-post: ingela.hedstrom[at]riksarkivet.se
Stiftelsen Riksarkivarie Ingvar Anderssons fond
Ingvar Andersson var historiker och riksarkivarie 1950–1965. Fonden instiftades på hans initiativ 1959.
Ger bidrag till
- Historisk och arkivvetenskaplig forskning inom det svenska arkivväsendet.
Kan sökas av
- Enskilda personer verksamma vid svenska arkivinstitutioner samt studenter och forskare inom arkivvetenskapligt relevanta områden. Vid särskilda skäl kan dock även annan enskild eller juridisk person komma ifråga.
Kontaktperson
- Oliver Blomqvist, telefon 010-476 71 92, e-post: oliver.blomqvist[at]riksarkivet.se
Stiftelsen Annastina och Gösta Lexts stiftelse för västsvensk arkivforskning förvaltas av Riksarkivet i Göteborg och ger bidrag till arkivforskning med västsvensk inriktning. Sista ansökningsdag är den 28 mars 2024.
Annastina och Gösta Lexts stiftelse
Stiftelsen "Annastina och Gösta Lexts stiftelse för västsvensk arkivforskning" förvaltas av Riksarkivet i Göteborg och ger bidrag till arkivforskning med västsvensk inriktning. Sista ansökningsdag är 28 mars 2025.
Annastina och Gösta Lexts stiftelse
c/o Riksarkivet, Riksarkivet i Göteborg
Box 19035
400 12 Göteborg
Kan sökas av
- Bidrag kan sökas av landsarkivtjänstemän (nuvarande och f.d.) eller landsarkivinstitution, för forskning, studier, resor och tryckkostnader. Ansökan görs direkt hos stiftelsen.
Kontaktperson
- Malin Juvas, telefon 010-476 78 13, e-post: malin.juvas[at]riksarkivet.se