Dekorativt kollage med bilder som har anknytning till Riksarkivet i Visby 

Hitta Riksarkivet i Visby

Riksarkivet finns på Broväg 27 i Visby. Stadsbuss linje 1 stannar 100 meter från oss.

Här ligger Riksarkivet i Visby

Parkering

Tar du bilen finns det gott om avgiftsfria parkeringsplatser i direkt anslutning till vår entré.

Stöd för funktionshindrade - tillgänglighet

På vår parkeringen finns fyra parkeringsplatser för rörelsehindrade. Vid entrédörren finns dörröppnare. Det finns inga trösklar eller nivåskillnader varken på parkeringen eller i våra lokaler. HWC. Några av borden i originalläsesalen är höj- och sänkbara och främst reserverade för rörelsehindrade. I läsesalen finns en förstorande läsapparat som hjälpmedel för synsvaga. Ledarhund är välkommen. I vår seminariesal finns hörslinga monterad. Kontakta oss gärna för mer information.

Kapprum och förvaringsboxar

I entréhallen finns kapprum och gratis förvaringsboxar.

Avgifter

Det är gratis att besöka oss och studera material i våra läsesalar.

Besökstorg och läsesalar

I besökstorget hittar du våra arkivförteckningar och register. Många register och arkivförteckningar är digitaliserade medan andra register finns på kort eller i pärmar. I besökstorget finns bland annat våra arkivförteckningar, bibliotekskatalog och bouppteckningsregister. Behöver du hjälp finns alltid personal i informationen som vägleder dig.

Originalläsesalen

I originalläsesalen finns 14 bord för originalhandlingar, varav några är höj- och sänkbara. Det finns också bord för mikrofilmsläsning och läsning av mikrokort. Samtliga forskarplatser är försedda med eluttag för din bärbara dator.
I originalläsesalen finns olika hjälpmedel som exempelvis bokkuddar, blytyngder och förstoringsglas att låna. Fråga personalen om du behöver hjälp.

Dataläsesalen

I dataläsesalen finns för närvarande 12 platser med datorer. Platserna är försedda med eluttag för din bärbara dator. I datorerna finns bland annat skannade arkivhandlingar via Riksarkivets digitala forskarsal och Lantmäteriets skannade kartor och akter liksom en rad digitala resurser och register som exempelvis bouppteckningsregister, Sveriges befolkning, Sveriges dödbok etc.

Folkbokföringsexpedition

Vår folkbokföringsexpedition är stängd tills vidare. Kontakta vår information om du behöver uppgifter ur folkbokföringshandlingar som är yngre än 70 år och som kan omfattas av sekretess.

Boka plats

Du behöver inte boka plats i förväg för att besöka oss.

Framtagning av arkivhandlingar

 • Du kan göra din beställning av originalhandlingar på plats och personalen hjälper dig att hitta det du söker. Det finns också möjlighet att förbeställa material innan ditt besök. Du kan läsa mer om hur du gör en förbeställning av arkivmaterial på https://sok.riksarkivet.se/bestall-till-lasesal
 • Vi har kontinuerlig framtagning av handlingar ur arkiven. Sista hämtning sker 30 minuter före stängning. Du får normalt beställa fram max fem volymer åt gången.
 • Vanligen har vi ingen möjlighet att samma dag expediera handlingar som omfattas av sekretess, detsamma gäller enskilda arkiv som kan omfattas av olika former av inskränkningar.
 • Material som har digitaliserats är tillgängligt i vår dataläsesal, delar av materialet finns också i den Digitala forskarsalen på riksarkivet.se Om arkivhandlingarna är mikrofilmade eller skannade ska dessa användas.
 • För fotografiskt material, som exempelvis glasplåtar, som förvaras i klimatarkiv gäller särskilda regler. Endast i undantagsfall tas material fram ur klimatarkivet. Det tar tid att klimatisera plåtarna till normal temperatur, vilket innebär att vi kontaktar dig när materialet kan tas fram till läsesalen.

Kopiering

Det finns möjlighet att beställa kopior av handlingar. Vi har inte möjlighet att kopiera kartor och ritningar i större format än A3, utan detta arbete lämnas till extern firma. Du kan själv fotografera handlingar, fråga efter fototillstånd, vi tillhandahåller kamerastativ om du behöver.

Lunch och fika

Välkommen att ta en paus. För besökarna finns ett eget pausrum som är försett med kylskåp, mikrovågsugn och diskbänk. Det går bra att ta med egen mat om du önskar. Det finns tillgång till kaffe och te. När vädret tillåter kan du njuta ditt kaffe i vår atriumgård. I pausrummet finns också barnstolar för riktigt små gäster.
I området finns ett begränsat utbud av matställen, fråga personalen i informationen.

Bibliotek

 • Vi har ett omfattande referensbibliotek om drygt 600 hyllmeter.
 • Biblioteket har vuxit fram under arkivets drygt 100-åriga verksamhet och innehåller litteratur med tonvikt på historia och arkivforskning.
 • Genom donationer har biblioteket tillförts fina samlingar och bland dessa kan nämnas boksamlingarna efter professor Nils Lithberg och lektor Mathias ”Masse” Klintberg, liksom tullkontrollören Erik Snöbohms Gotlandicasamling och Gotlandsforskaren Bertil Casserstedts samling av Gotlandica och tele-litteratur.
 • Bibliotekskatalogen är sökbar via våra datorer och Internet.
 • Gotlandica och flitigt använd genealogisk litteratur finns placerad i läsesalarna.
 • Andra boktitlar beställs i receptionen på samma låneblanketter som arkivhandlingarna.
 • Observera att samtliga boktitlar är referenslitteratur.

Bibliotekskatalog Riksarkivet i Visby

Bokhandel

I entréhallen finns en liten bokhandel. Här finner du litteratur om arkivväsende och gotländsk historia. Bland annat hittar du skriftserien Arkiv på Gotland. Besök vår webbokhandel för presentation av några av titlarna.

Barn på arkivet

För dig som gör ett besök med små barn finns skötbord och matstolar i besökarnas pausrum. För de lite äldre barnen finns en liten hörna med kritor och papper.

Studiebesök och visningar

Föreningar och skolor är välkomna att boka visningar och arkivlektioner.

Arrangemang, visningar och föredrag

Tillsammans med Regionarkivet på Gotland ger vi visningar, kurser och föredrag inom ramen för vår programverksamhet.

Synpunkter och idéer

Har du synpunkter på vår verksamhet eller idéer om förbättringar. Berätta gärna för oss via landsarkivet.vila[at]riksarkivet.se eller på telefon 010-476 70 00.

Ansvarig för sidan/kontakt 
Maria Larsson Östergren