Besök Landsarkivet i Visby

Varmt välkommen att besöka Landsarkivet och Arkivcentrum Gotland, vi delar publika lokaler tillsammans med Regionarkivet på Gotland. De arkiv som vi bevarar kan du alltid ta del av i våra läsesalar för originalhandlingar eller digitaliserade dokument. Du är också välkommen att ta del av vår omfattande publika verksamhet.

ViLA_Visningar_oskarp_barn_röd_vägg_IMG_3405.jpg

Studiebesök och visningar

Du, din förening, skolklass eller annan grupp är välkommen att kontakta oss för ett studiebesök och visning av våra arkiv.  Vi erbjuder i första hand visningar dagtid.

Vid våra allmänna visningar berättar vi om vår verksamhet och vad vi kan erbjuda. Vi tar oss in bakom kulisserna, besöker arkivmagasinen och tittar på spännande dokument ur våra samlingar. Beroende på gruppens sammansättning försöker vi anpassa visningen efter intresseområde.

Om du vill göra ett eget besök erbjuder vi inom ramen för vår programverksamhet varje termin 3-4 öppna visningar som vi kallar ”Bakom kulisserna” . Till dessa öppna visningar behövs ingen förhandsbokning.

Visningar och studiebesök bokas på telefon 010-476 70 00 eller e-post landsarkivet.vila[at]riksarkivet.se.


ViLA_Vad_hander_i_Visby_programfoldrar_i_solfjäder.jpg

Programverksamhet – föredrag, kurser, workshops och film

Varje termin erbjuder vi en omfattande programverksamhet med mellan 25-30 arrangemang. Vi arrangerar föredrag med koppling till arkiv och historia med målet att inspirera och väcka intresse för arkivens innehåll. Vi varierar tidpunkten för föredragen, ibland arrangeras de på eftermiddagarna ibland på onsdagskvällar då vi också har kvällsöppet i läsesalarna.

För dig som vill lära dig mera om hur man forskar i arkiv och vill komma igång med exempelvis släktforskning ger vi återkommande kortkurser. Kurerna är kostnadsfria och kräver ingen förhandsanmälan.
- Introduktion till släktforskning
- Släktforska på 1900-talet
- Om databaser och digitaliserade arkiv
- Inte bara kyrkoböcker - Andra källor till släktforskningen
- Handskriftläsning

Under terminerna arrangerar vi också filmvisning, visningar av arkivmagasinen mm.

Aktiviteterna presenteras i vår arrangemangskalender här på hemsidan men du kan också hämta programmet här.


Vill du att vi skickar det tryckta programmet till dig kontaktar du oss på telefon 010-476 70 00, e-post landsarkivet.vila[at]riksarkivet.se eller Riksarkivet/Landsarkivet i Visby, Broväg 27, 621 41 VISBY.

Du är varmt välkommen att hjälpa oss utveckla programverksamheten. Hör av dig med synpunkter, önskemål och idéer.

Samtliga arrangemang är gratis och du behöver inte förboka. Välkommen!

ViLA_Skola_tre_elever_bänk_ IMG_3378.jpg

Skolor


Vi välkomnar skolklasser att göra ett besök på Landsarkivet. Beroende på barnens ålder och aktuella ämnen försöker vi tillsammans med läraren anpassa upplägg och aktiviteter.  Förutom studiebesök med en rundtur i magasinen och visning av spännande arkivhandlingar har Landsarkivet också tagit fram olika temamappar som eleverna kan arbeta med på plats. Vi har också sammanställt en idékatalog för de elever som vill arbeta mer fördjupat kring ett ämne.

Besök från skolor är kostnadsfria.

Bokning av skolklasser på telefon 010-476 88 00 eller e-post landsarkivet.vila@riksarkivet.se

Läs om pedagogiskt material härViLA_Logga_ArkivensDag_bla02.jpg 
Arkivens dag och andra dagar

Sedan mer än 15 år tillbaka firar vi i Sverige och Norden Arkivens dag den andra lördagen i november. I år infaller dagen den 10 november och årets gemensamma tema är "Fest och glädje”. På Arkivens dag har vi alltid öppet hus tillsammans med Regionarkivet och bjuder på föredrag, visningar bakom kulisserna, bokbord, prova på att släktforska, barnverksamhet och servering. Missa inte årets roligaste dag på arkivet. Årets program finns i vår arrangemangskalender, du kan också läsa mer om Arkivens dag på www.arkivensdag.nu.

Andra dagar som vi medverkar i är Släktforskningens dag, Gutamålets dag, Kulturarvsdagen och Bokmässan på Almedalsbiblioteket.

 


Utställningar

I vår foajé visar vi en mindre utställning som vi skiftar löpande.

Ansvarig för sidan/kontakt 
Maria Larsson Östergren