Biblioteket ställer litteratur till förfogande som behövs för att studera och forska i arkivmaterialet och omfattar ca 166 000 volymer och drygt 230 löpande tidskrifter och serier. Samlingarna innehåller litteratur i huvudsak inom ämnena arkivvetenskap, svensk historia, lokalhistoria, biografi, släktforskning, svensk förvaltning och geografi. Även historiska hjälpvetenskaper som t. ex. heraldik och sigillografi är viktiga ämnen. Inom biblioteket finns också en specialsamling med litteratur om svensk presshistoria.

Samlingarna är sökbara i en gemensam bibliotekskatalog för Riksarkivet och i den nationella biblioteksdatabasen LIBRIS.

Biblioteket är öppet för alla, men man får inte låna hem litteratur. Det mesta förvaras i magasin. Man beställer fram litteraturen till forskarsalen och läser den där. Beställningen görs via en beställningsfunktion i bibliotekskatalogen. För att detta ska fungera måste man bli registrerad som låntagare och uppvisa legitimation.

Här är länk till lånereglerna.


Öppettider

Biblioteket i Stockholm är bemannat under den tid då forskarexpeditionen har öppet.
Vecka 29-30 är biblioteket obemannat, vecka 31 tjänstgör en bibliotekarie som ambulerande tjänstgörande för både biblioteket i Stockholm och biblioteket i Täby.

Slottsarkivet

På Slottsarkivet finns en samling direkt tillgänglig i läsesalen. I Slottsarkivet är biblioteket obemannat. Samlingen kan användas under de tider Slottsarkivet håller öppet.
 

Kontaktperson

Per Ingemarsson
Telefon: 010-476 71 75
E-post: biblioteket.mar[at]riksarkivet.se

Ansvarig för sidan/kontakt 
Elisabet Sandström