Arkivgatan 9 A

Hitta hit

Parkering

Det finns inga särskilt avsedda parkeringsplatser för Riksarkivets besökare, men det finns andra parkeringsplatser och parkeringshus i närområdet. På innergården vid infart Geijersgatan finns en parkeringsplats för rörelsehindrade.

Stöd vid funktionsnedsättning

Våra publika lokaler är tillgänglighetsanpassade. I läsesalen finns två platser att boka för rullstolsburna. Det finns även en förstorande läsapparat som hjälpmedel för synsvaga. Samtliga besöksdatorer har hjälpfunktioner för synsvaga. I hörsalen finns hörslinga samt en plats för rullstol.

Kapprum och förvaringsboxar

I anslutning till läsesalen finns kapprum där man kan låsa fast ytterplagg och förvaringsboxar för att låsa in medhavd väska mot deponerande av ett 10-kronorsmynt/pollett. Det är inte tillåtet att ta in ytterplagg och väskor i läsesalen.

Läsesal

I läsesalen finns platser för att ta del av originalhandlingar och för att använda digitala resurser i våra läsesalsdatorer. I datorerna finns fri tillgång till Digitala forskarsalens digitaliserade arkiv och databaser samt Arkiv Digital, EMIWEB och Ancestry. Här kan man även söka uppgifter i databaser såsom Emigranten, Sveriges dödbok, Sveriges befolkning, soldatregister, smedregister och bouppteckningsregister. I läsesalen finns även ett särskilt rum med personregister till bland annat kyrkböcker, bouppteckningar och konkurser.

Bibliotek

Vi har ett referensbibliotek med särskild inriktning på historia, lokalhistoria, förvaltning, biografi och släktforskning. Läs mer eller sök efter böcker: https://riksarkivet.se/biblioteket-i-goteborg

Boka plats i läsesal

Platsbokning är inget krav men kan göras via e-post: lasesal.gla.arkivgatan@riksarkivet.se.

Beställning/framtagning av arkivhandlingar

Du kan beställa handlingar i förväg eller på plats i läsesalen. Om du behöver hjälp med din beställning kan du i förväg kontakta oss via e-post lasesal.gla.arkivgatan@riksarkivet.se eller fråga oss på plats i vår läsesalsreception.
Framtagning av arkivhandlingar sker fram till en timma innan stängning och det är uppehåll i framtagningen vid lunch klockan 12.00–13.00.

Datorer

Vid samtliga bord finns eluttag för att koppla in egen bärbar dator.

Avgifter

Det är avgiftsfritt att boka plats och att i läsesalen ta del av arkivhandlingar, referensbibliotek och digitala resurser i läsesalsdatorerna.

Kopiering

I läsesalen finns en kamera där man själv kan ta kopior som man får i pappersutskrift. Man kan även göra utskrifter från datorerna. Aktuell prislista hittar du här: https://riksarkivet.se/avgifter

Lunch/Fika

Vi har inte något lunchrum där man kan äta medhavd mat, utan man hänvisas till närliggande caféer och restauranger. Det är inte tillåtet att äta eller dricka i receptionen eller i läsesalen.

Studiebesök och visningar

Välkommen att boka studiebesök hos oss! Här kan du Läsa mer om vad vi erbjuder och om hur du gör för att boka in ett studiebesök: https://riksarkivet.se/vad-hander-i-goteborg

Polstjärnegatan 6 B

Hitta hit

Parkering

Det finns fria parkeringsplatser utanför grindarna. Parkeringstillstånd utlånas gratis mot deponerande av körkort.

Stöd vid funktionsnedsättning

Entré och läsesal är anpassade för besökare med rullstol. Samtliga besöksdatorer har hjälpfunktioner för synsvaga.

Kapprum och förvaringsboxar

I anslutning till läsesalen finns klädhängare och förvaringsboxar för att låsa in medhavd väska mot deponerande av ett 10-kronorsmynt/polett. Det är inte tillåtet att ta in ytterplagg och väskor till läsesalen.

Läsesal

I läsesalen finns platser för forskning såväl i originalhandlingar som i digitalt material. Det är fri tillgång till Digitala forskarsalen digitaliserade arkiv och databaser samt Arkiv Digital, EMIWEB och Ancestry. Här kan man även söka uppgifter i databaser såsom Emigranten, Sveriges dödbok, Sveriges befolkning, soldatregister, smedregister och bouppteckningsregister.

I läsesalen finns också tillgång till referenslitteratur och uppslagsverk rörande näringslivshistoria.

Ta gärna del av våra läsesalsregler inför ditt besök

Boka plats i läsesalen

Platsbokning är inget krav men kan göras via e-post: lasesal.gla.polstjarnegatan@riksarkivet.se

Beställning/framtagning av arkivhandlingar

Du kan beställa handlingar i förväg eller på plats i läsesalen. Om du behöver hjälp med din beställning kan du i förväg kontakta oss via e-post lasesal.gla.polstjarnegatan@riksarkivet.se eller fråga oss på plats i vår läsesalsreception.

Framtagning av arkivhandlingar sker fram till en timma innan stängning och det är uppehåll i framtagningen vid lunch klockan 12.00–13.00.

Datorer

Vid samtliga bord finns eluttag för att koppla in egen medhavd bärbar dator.

Avgifter

Det är avgiftsfritt att boka plats och att i läsesalen ta del av arkivhandlingar och digitala resurser i läsesalsdatorerna.

Kopiering

I läsesalen finns en kamera där man själv kan ta kopior som man får i pappersutskrift. Man kan även göra utskrifter från datorerna. Aktuell prislista hittar du här: https://riksarkivet.se/avgifter

Lunch/Fika

Utanför läsesalen på finns bord där man kan äta medhavd mat. Det är inte tillåtet att äta eller dricka i läsesalen.

Ansvarig för sidan/kontakt 
Karl-Magnus Johansson