Arkivgatan 9 A

Hitta hit

Parkering

Här finns inga egna parkeringsplatser för besökare, men parkeringsplatser och parkeringshus finns i närområdet. På innergården vid infart Geijersgatan finns en parkeringsplats för rörelsehindrade.

Stöd för funktionshindrade

Våra publika ytor är handikappvänliga utan trappor. I hörsalen finns en plats för rullstol samt hörslinga. I läsesalen finns två platser att boka för rullstolsburna. Det finns även en förstorande läsapparat som hjälpmedel för synsvaga.  Samtliga besöksdatorer har hjälpfunktioner för synsvaga

Kapprum och förvaringsboxar

I anslutning till läsesalen finns kapprum där man kan låsa fast ett ytterplagg och förvaringsboxar för att låsa in medhavd väska mot deponerande av ett 10-kronorsmynt/polett. Det är inte tillåtet att ta in ytterplagg och väskor till läsesalen.

Läsesal

I läsesalen finns en stor sal och tre mindre rum med platser för forskning såväl i originalhandlingar som i digitalt material. Det är fri tillgång till Digitala forskarsalens digitaliserade arkiv och databaser samt Arkiv Digital, EMIWEB och Ancestry. Här kan man även söka uppgifter i databaser såsom Emigranten, Sveriges dödbok, Sveriges befolkning, soldatregister, smedregister och bouppteckningsregister. Det finns även ett särskilt rum med personregister till bland annat kyrkböcker, bouppteckningar och konkurser.

Boka plats

Plats i läsesalen på Arkivgatan 9 A kan förbokas på tel. 010-476 78 50 under läsesalens öppettider. Två platser finns att boka för rullstolsburna. För bokning av grupper, kontakta läsesalsansvarig Julia Sjöholm, tel. 010-476 78 03, julia.sjoholm[at]riksarkivet.se.

Beställningar av handlingar kan göras före ditt besök. Om du behöver hjälp med att precisera vilken handling du söker ska du i förväg kontakta oss via telefon eller e-post. Möjligheten att få service i läsesalsexpeditionen är begränsad, så du kommer till exempel inte kunna få hjälp med att söka i register och arkivförteckningar.
Du beställer handlingar här.

Beställning/framtagning av arkivhandlingar

Du kan beställa handlingar i förväg här eller på plats i läsesalen.

Framtagning av arkivhandlingar sker fram till en timma innan stängning och det är uppehåll i framtagningen vid lunch kl. 12-13. 

Datorer

Vid samtliga bord finns eluttag för att koppla in egen bärbar dator.

Avgifter

Det är avgiftsfritt att boka plats och att forska.

Kopiering

I läsesalen finns en kamera där man själv kan ta kopior som man får i pappersutskrift. Man kan även göra utskrifter från datorerna. Kostnaden för de kopior man tar själv är 2:- kronor/styck.

Lunch/Fika

Vi har inte något lunchrum där man kan äta medhavd mat, utan man hänvisas till närliggande caféer och restauranger. Det är inte tillåtet att äta eller dricka i receptionen eller i läsesalen.

Studiebesök och visningar

Välkommen att boka visningar av vår verksamhet och våra lokaler på Arkivgatan 9A!

Grupper är välkomna att boka tid för visning av landsarkivet och dess verksamhet. Kostnaden för en visning är 750:- inklusive moms (600:- exkl. moms). Kvällar och lördagar är kostnaden 1500:- (1200:- exkl. moms). För skolor, universitet och myndigheter inom landsarkivets distrikt är visningarna kostnadsfria. För bokningar, tala med Julia Sjöholm, tel. 010-476 78 03, julia.sjoholm[at]riksarkivet.se.

Bibliotek

Vi har ett referensbibliotek med särskild inriktning på historia, lokalhistoria, förvaltning, biografi och släktforskning. Böckerna är sökbara via hemsidan. En stor del av biblioteket är tillgängligt i läsesalen och kan användas under besöket.

Fjärrlån

Utlån av arkivhandlingar sker i begränsad omfattning och endast till låneberättigade institutioner.

Polstjärnegatan 6 B

Hitta hit

Parkering

Fria parkeringsplatser finns utanför grindarna. Parkeringstillstånd utlånas gratis mot deponerande av körkort.

Stöd för funktionshindrade

Entré och läsesal är anpassade för besökare med rullstol.

Kapprum och förvaringsboxar

I anslutning till läsesalen finns klädhängare och förvaringsboxar för att låsa in medhavd väska mot deponerande av ett 10-kronorsmynt/polett. Det är inte tillåtet att ta in ytterplagg och väskor till läsesalen.

Läsesal

I läsesalen finns platser för forskning såväl i originalhandlingar som i digitalt material. Det är fri tillgång till Digitala forskarsalen digitaliserade arkiv och databaser samt Arkiv Digital, EMIWEB och Ancestry. Här kan man även söka uppgifter i databaser såsom Emigranten, Sveriges dödbok, Sveriges befolkning, soldatregister, smedregister och bouppteckningsregister.

Boka plats

Platsbokning är inget krav. Önskar du boka plats ring 010-476 78 86 under läsesalens öppettider.

Beställning/framtagning av arkivhandlingar

Du kan beställa handlingar i förväg här eller på plats i läsesalen.

Framtagning av arkivhandlingar sker fram till en timma innan stängning och det är uppehåll i framtagningen vid lunch kl. 12-13. .

Datorer

Vid samtliga bord finns eluttag för att koppla in egen bärbar dator.

Avgifter

Det är avgiftsfritt att boka plats och att forska.

Kopiering

I läsesalen finns en kamera där man själv kan ta kopior som man får i pappersutskrift. Man kan även göra utskrifter från datorerna. Kostnaden för de kopior man tar själv är 2:- kronor/styck.

Lunch/Fika

Utanför läsesalen på finns bord där man kan äta medhavd mat. Det är inte tillåtet att äta eller dricka i läsesalen.

Bibliotek

Vi har ett referensbibliotek med särskild inriktning på historia, lokalhistoria, förvaltning, biografi och släktforskning. Här finns också mycket litteratur med anknytning till industrihistoria.

Ta gärna del av Riksarkivets läsesalsregler, som du finner genom denna länk.

Ansvarig för sidan/kontakt 
Malin Juvas