Filtrera information

 
Antal träffar: 296

Sökresultat

2024-05-30  

Riksarkivet öppnar nya möjligheter med AI

Varför jobbar Riksarkivet med artificiell intelligens (AI)? Vad betyder det att vi gör vi arkiven mer tillgängliga med AI? Och hur kan det underlätta för forskningen? I två avsnitt av Arkivpodden och två inspelningar från digitala föredrag får du svar på dessa frågor och många fler.


2024-05-30  

Öppettider i sommar

Sommartider gäller i alla Riksarkivets läsesalar under juni–augusti.


2024-05-29  

Demografisk databas södra Sverige (DDSS) integreras med Digitala forskarsalen

Brukar du använda webbplatsen ddss.nu? Innehållet finns nu i stället i Digitala forskarsalen hos Riksarkivet. Du kan också välja att ladda ner delar av innehållet från DDSS som öppen data.


2024-05-28  

Remissvar om inskränkningarna i upphovsrätten

I sitt remissvar föreslår Riksarkivet viktiga förändringar om vilka arkiv som ska få göra kopior och om att alla kulturarvsinstitutioner ska få ställa ut bevarandekopior istället för original.


2024-05-27  

Databasen över den svenska folkräkningen 1930 omfattar nu mer än tre miljoner sökbara personer

I databasen för folkräkningen 1930 är nu 216 955 nya namn sökbara och ytterligare tre län är helt färdigregistrerade.


2024-05-22  

Riksarkivets arbete med AI och texttolkning uppmärksammas

Kulturnytt i Sveriges Radio har denna vecka uppmärksammat möjligheterna med AI och texttolkning av äldre dokument.


2024-05-22  

Frukostmöten om statens symboler

Representanter från ett 30-tal myndigheter har deltagit i frukostmöten om statens symboler. Syftet har varit att öka myndighetschefers medvetenhet om vikten av att använda statliga symboler i myndigheters kommunikation, men också att informera om vår heraldiska verksamhet.


2024-04-10  

Genväg till namnen bakom pseudonymerna i svensk dagspress

Bang, Red Top och Kar de Mumma har gått till historien som alias mer kända än skribenternas egna namn (Barbro Alving, Lennart Nyblom och Erik Zetterström). Det samma kan inte sägas om Köksbjörn, John Grogg och Mormors glädje. Nu finns ett register utlagt i vår söktjänst där du kan hitta personerna bakom den svenska presshistoriens både kända och okända signaturer och pseudonymer.


2024-03-27  

Två seminarier om arkiv och krigsberedskap

Välkommen till två seminarier om arkiv och krigsberedskap med Riksarkivets Karin Åström Iko (riksarkivarie) och Marie Lennersand (säkerhetschef).


2024-03-27  

Riksarkivet kritiskt till utredningsförslag om kultursamverkansmodellen

I höstas lämnade en utredning (SOU 2023:58) förslag på förändringar av den så kallade kultursamverkansmodellen. Denna modell har funnits sedan 2011 och fördelar statliga medel via Kulturrådet till regionerna som i sin tur fördelar dessa vidare till regionala kulturverksamheter i sina län. Pengarna fördelas med utgångspunkt i regionala kulturplaner och i samråd med andra kulturmyndigheter och organisationer, däribland Riksarkivet.