Unesco utsåg tidigare i år den svenska tryckfrihetsförordningen (TF) från 1766 till världsminne. Ett världsminne som inte bara omfattar själva förordningen utan även riksdagsarbetet med att ta fram den då världsunika lagstiftningen. Dessutom ingår en del av den utgivning som gjordes möjlig tack vare TF. Världsminnet är gemensamt för Kungliga biblioteket och Riksarkivet.
Ett omfattande bruksarkiv från Lövstabruk finns nu samlat på Riksarkivet i Uppsala. De ger nya möjligheter till forskning på en viktig del av Sveriges tidiga industriella historia.
Under hösten 2023 och våren 2024 visar SVT serien Historien om Sverige. Riksarkivet bevarar många av de viktigaste källorna till vår gemensamma historia – en historia som du själv kan utforska.
Den 21 november besökte överbefälhavaren Micael Bydén Riksarkivet i Täby för att diskutera bland annat beredskapsfrågor.
Folkräkningsdatabasen för 1930 har uppdaterats med 125 386 sökbara personer i 57 församlingar fördelade i sju län.
I Digitala forskarsalen på vår webbplats kan du bland annat söka efter innehåll i ämnesordning. Där finns nu nyheter i kategorierna Musik och film samt Arkiv med judisk anknytning.
Idag inleds konferensen Makt och Minne i Östersund. Konferensen, som äger rum på Mittuniversitetet i Östersund, samlar omkring 150 deltagare som följer konferensen på plats eller digitalt.
Välkommen att fira Arkivens dag med oss! Arkivens dag genomförs i år lördagen den 11 november på temat "Färg och form". Riksarkivet erbjuder aktiviteter på flera orter och du är inbjuden. Kom också ihåg att Riksarkivet har flera digitala tjänster som du kan nå alla dagar.
Riksarkivet ser stora möjligheter att bidra till att stärka Sveriges position som ett av världens främsta forsknings- och innovationsländer. Riksarkivet förfogar över mycket stora mängder autentisk information och ligger också i framkant vad gäller utveckling av AI-modeller som stödjer datadriven forskning. För att ta tillvara på den stora potential som detta medför föreslås ett antal förstärkningar av myndigheteten.
Det medeltida Sverige (DMS) är en vetenskaplig bokserie som kartlägger den medeltida bebyggelsen i Sverige. Den nu utkomna boken (DMS 1:12) behandlar Vallentuna och Seminghundra härader i Uppland. Författare är fil.dr Sigurd Rahmqvist.
Riksarkivet Box 7223 187 13 Täby
Kontakta oss Tel 010-476 70 00 riksarkivet[at]riksarkivet.se
Följ oss Riksarkivet i sociala medier