På den här sidan har vi samlat information om Riksarkivets arbete med arkiv och beredskap.
Webbinarier och workshopar om arkiv och beredskap
Under 2024 har vi genomfört ett antal fysiska och digitala seminarier om arkiv och beredskap. Eftersom efterfrågan på information om dessa frågor är stor återkommer vi i början av 2025 med nya datum.
Krisövning
Öva beredskap för krig och kriser! Riksarkivet har tagit fram en krisövning som kan användas för att stärka beredskapen inom en verksamhet. Krisövningen består av scenarier med ett antal frågeställningar som ska diskuteras i grupp. En övning tar 1-2 timmar att genomföra, beroende på hur länge man vill diskutera.
Arkivpodden
Lyssna på Arkivpoddens serie i fyra delar på temat arkiv och beredskap.
- Del 1. Arkiven och totalförsvaret
- Del 2. Planera för det värsta
- Del 3. Den värsta dagen i Riksarkivets historia
- Del 4. Samhällsviktig information
Poddserien vänder sig till arkivarier och andra som arbetar med informationshantering, och till dem som arbetar med beredskap och säkerhetsfrågor. Men alla som är intresserade av arkivens roll i samhället, inte minst i dessa tider av skärpt säkerhetsläge, kan lyssna på avsnitten.
Utökat bevarande vid kris
Vid extraordinära händelser och kriser med påverkan på samhället behöver man kunna kartlägga orsaker, utvärdera åtgärder och utkräva ansvar. Då är det viktigt att det finns arkiv att tillgå som på ett utförligt sätt vittnar om krisens omfattning och konsekvenser. Det kan därför vara motiverat med ett utökat bevarande även av handlingar som i normala fall inte skulle ha hamnat i arkiven.
För att stödja myndigheters möjligheter att genomföra ett utökat bevarande i kris har Riksarkivet tagit fram en vägledning.
Samhällsviktig information
Förbättringar krävs för att bevara och skydda information som är nödvändig för att upprätthålla eller säkerställa samhällets grundläggande funktion i händelse av kris, krig eller höjd beredskap. Det framhåller Riksarkivet i en redovisning till regeringen.
På uppdrag av regeringen har Riksarkivet identifierat information som är att betrakta som samhällsviktig och särskilt skyddsvärd och viktig att bevara. Riksarkivet har också lämnat förslag på vilka beredskapsåtgärder vi anser vara nödvändiga för att skydda uppgifterna och säkerställa att de kan bevaras långsiktigt.
Råd för skydd av kulturarv
Rådet för skydd av kulturarv har i uppdrag att bidra till en effektiv beredskapsplanering inom kulturarvsområdet. Rådet är inrättat av regeringen och ska vara ett forum för samverkan, kunskaps- och erfarenhetsutbyte samt för sammanvägning och prioritering av identifierade behov av beredskapsåtgärder för skyddet av kulturarv i Sverige.
Enligt regeringens beslut ska rådets arbete bland annat ge förutsättningar för samordnade och kostnadseffektiva beredskapsinsatser. Gemensamma kompetensutvecklingsinsatser och erfarenhetsutbyten ska också leda till ökad kunskap om kulturarvets skydd och betydelse i händelse av krig.
Rådet för skydd av kulturarv utgörs av ledningarna för Riksantikvarieämbetet, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Riksarkivet, Kungliga biblioteket, och Statens fastighetsverk samt representanter för länsstyrelserna, centralmuseerna, länsmuseerna och Svenska kyrkan. En eller flera företrädare för det civila samhällets organisationer ska även erbjudas möjlighet att delta i rådets arbete då frågor om ideellt kulturarvsarbete berörs.