Till innehållet
Välkommen till vår nya webbplats! Läs mer

Arkivpodden – Den värsta dagen i Riksarkivets historia

Huset är nedbrunnet, blöta och smutsiga dokument ligger i stora högar ute på marken. Visst var det här den värsta dagen i Riksarkivets historia!

På slottet Tre kronor låg de flesta av den tidens myndigheter, med sina respektive arkiv. Efter den stora slottsbranden 1697 stod de där allihopa utan kontor där tjänstemännen kunde arbeta och med arkiven nödtorftigt inhysta i diverse tillfälliga lokaler. Katastrofen drabbade inte bara Riksarkivet, utan lamslog hela statsförvaltningen.

Det är över trehundra år sedan slottet brann, men det som hände väcker tankar även i nutid. Hur fungerar krisberedskapen när något riktigt allvarlig inträffar? Inte de där incidenterna som man kan förbereda sig på, utan en kris som rent bokstavligt slår allting i spillror. Hur får man verksamheten att fungera igen när allt måste byggas upp på nytt? Och vad händer på längre sikt? Stora kriser hanteras inte bara i det akuta skedet, utan det kan ta månader och år att komma tillbaka till ett normalläge. För arkiv kan det vara särskilt allvarligt – om information gått förlorad, vad får det för följder?

Brandskadade arkivhandlingar
Brandskadad landsbok från Södermanlands län från år 1694, som var en av de volymer som räddades från slottsbranden. Källa: Riksarkivet, Länsräkenskaper, Södermanlands län, 1694.. Riksarkivet

Arkivpodden – Arkiv och beredskap

Lyssna på avsnittet Den värsta dagen i Riksarkivets historia

Avsnitt 3 – 14 september 2023

Medverkande: Marie Lennersand och Andrëa Grängsjö

Produktion och musik: Copyfabriken. Musiken kommer från
DayFox via Pixabay