Frossarbo var en internatskola i norra Uppland där eleverna fick lära sig skogsbrukets grunder.

 

bild av Frossarbo
Teckning av huvudbyggnaden på Frossarbo, detalj från brevhuvudet på ett betyg ur Skogsvårdsstyrelsen i Uppsala län, volym F2a:2 (Landsarkivet i Uppsala)
bild av annons
Annons ur Arbetarbladet 3/6 1961, ur Skogsvårds-styrelsen i Uppsala län, volym F2a:9 (Landsarkivet i Uppsala)

 

Ett tiotal elever togs in varje år. Kursen omfattade två terminer med omväxlande teoretisk undervisning och avlönad praktik. Under praktikperioderna fick eleverna lära sig avverkning, röjning, plantering och annat skogsarbete. Den teoretiska delen hade tyngdpunkten på skogsskötsel men innehöll också allmänna ämnen som matte och svenska.

Den som klarat kursen hade möjlighet att söka till en skogsskola och få utbildning till skogvaktare. För högre utbildning fanns Skogshögskolan där utbildningen ledde fram till jägmästarexamen (sedan 1977 ingår denna utbildning i Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU).

 

bild av skogsarbete
Att lära sig hantera en motorsåg var förstås ett viktigt moment i en praktisk skogsutbildning. Till vänster ser du en bild ur Skogsvårdsstyrelsen i Västmanlands län volym K I:2 (Landsarkivet i Uppsala)

 

I samma volym finns också foton från en skidtävling mellan Mälardalens skogsbruksskolor, hållen i februari 1960. Två av dessa foton kan du se nedan.


bild av skidtävlingbild av skidtävling

 

Ansvarig för sidan/kontakt 
Petra Nyberg