I förteckningar över prostituerade kan man både hitta information om de enskilda prostituerade och om myndigheternas kontroll av kvinnorna.

Förteckningarna över de prostituerade kvinnor som blivit registrerade och kontrollerade av myndigheterna kan ha olika namn och vara olika utformade. De kan t. ex. kallas liggare, rullor, journaler eller besiktningsböcker. Ibland finns olika slags uppgifter uppdelade i olika förteckningar och ibland är de sammanförda på ett ställe.

Övervakningen av de prostituerade sköttes i huvudsak av polisen och förteckningarna finns därför i regel i polisarkiven. För Stockholm har den s. k. Prostitutionsbyrån ett eget arkiv inom Överståthållarämbetets arkiv.

Förteckningarna kan innehålla biografiska uppgifter om de prostituerade kvinnorna, exempelvis när och var de var födda, vilka föräldrarna var, lite levnadshistoria och var de hade bott.

Man får också en bild av på vilket sätt de blivit kontrollerade genom information om deras bostäder och leverne, myndigheternas åtgärder mot dem samt bedömningar av deras uppförande.

Dessutom innehåller liggarna anteckningar om hur ofta kvinnorna blivit läkarundersökta och om de befunnits friska eller ej.

bild av prostitutionsliggare 

Framsida för journal över prostituerade i Uppsala 1870–1898 ur Polismyndigheten i Uppsala stad, volym D XI:1 (Landsarkivet i Uppsala)

 
Även vistelse på kurhus finns noterat. Kurhus var sjukvårdsinrättningar för personer med veneriska sjukdomar. Om man vid besiktning av en kvinna upptäckte att hon var smittad skickades hon till kurhuset för vård. Polisens förteckningar över prostituerade kan därför gärna kombineras med kurhusens liggare och journaler. På så sätt kan man belysa de prostituerades situation från flera håll.

Ansvarig för sidan/kontakt 
Petra Nyberg