Tillbaka till träfflistan

Namn:

ÅRJÄNG

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Värmlands län

Registrerad hos PRV:

1974-09-06

Kungl. Maj:t fastställelse:

-

Vapenbeskrivning:

I fält av silver en upprest blå björn, med tunga, tänder och klor röda, inom en blå bård, belagd med riksgränstecken av silver.

Historik:

Vapnet är nykomponerat för kommunen, som bildades 1974 genom sammanslagning. Vapenbilden återgår på Årjäng köpings vapen, fastställt 1962-12-28, som hade hästskor i bården - en anspelning på hästsporten. Gränstecknen, som uppmärksammar riksgränsen mot Norge, kommer från Töckmarks vapen. Björnen kan härledas till Normarks härads sigill känt från 1617. Hela häradet, utom Järnskog, omfattas av kommunen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se