När Raili skulle åka till Sverige reste hon med fartyget S/S Arcturus . Det var ett lastfartyg som hade byggts om till barntransportfartyg. I denna ”barnkammare” fanns plats för 500 barn. I förlastrummet hade en 150-mannasäng bäddats mitt på golvet. Varje barn hade sin bestämda plats med egen huvudkudde, egen filt och krok för kläder vid fotändan. Båten lade ut vid åttatiden på kvällen efter att barnen fått äta välling i uppsamlingshemmet i Åbo. Frukost fick man äta på fartyget före landstigningen i Stockholm.
Skeppet gick från Åbo till Stockholm flera gånger per vecka. Till Åbo reste barnen med tåg, från olika platser i Finland.
Finska krigsbarn har anlänt till Stockholm
Fotografi från
Hjälpkommittén för Finlands barn (Riksarkivet Stockholm), K:I-3, fotografier.
S/S Arcturus
Källa:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:S_S_Arcturus.jpg
Ta del av intervjutext och dokument och svara på frågorna:
Källa: Intervjutext,
Raili Haapiainens samling (Riksarkivet Stockholm)
Om resan till Sverige:
”Jag har ingen aning om hur lång tid resan tog och minns inte ankomsten till Sverige. Däremot minns jag när vi kommit till Lidköping och blev utdelade till olika familjer. Det var många andra barn som kom dit samtidigt men jag vet inte antalet.
Jag vet inte vilka det var som ordnade att vi skulle åka, men det var nog Röda Korset. De fanns både i Sverige och Finland. De som följde med på resan var några sjuksystrar eller diakonissor. Jag vet att dom hade på sig dräkter på båten, eller på tåget.
Det konstiga är att jag blandar ihop. Jag vet inte om jag åkte tåg eller båt. Jag har åkt både tåg och båt som jag kommer ihåg, men jag har ju åkt några gånger fram och tillbaka. Jag tror att jag åkte första gången över Haparanda. Att det var så mycket minor så att vi inte fick åka båt över. Över Haparanda och runt hela vägen ner.
Av själva resan har jag lite blandade minnen. Det är konstigt för jag minns att jag åkte tåg men jag minns också att jag åt så god välling ur mugg och då minns jag en båt. Vet inte hur allt låg till. Jag kommer ihåg att många var ledsna, men jag kommer inte ihåg att jag var det.”
Läs passagerarlistan från fartyget Arcturus:
Källa:
Passagerarlista,
Hjälpkommittén för Finlands barn, DI a I (Riksarkivet i Stockholm)
Klicka på bilden för att se den större
Födelsedatum och delar av efternamnen är maskerade av GDPR-skäl.
Frågor:
Identifiera dokumentet (passagerarlistan):
1. Vilken typ av källa är det?
2. Varför har den skapats?
3. Vilka har skapat den och när?
Arkivfrågor:
1. Vad berättar passagerarlistan om Raili?
2. Vilka orter i Finland kom barnen på passagerarlistan ifrån?
3. Raili åkte fram och tillbaka mellan sitt fosterhem i Sverige och sina föräldrar i Finland ett par gånger. Varför skedde åtminstone en av resorna via tåg hela vägen över Haparanda och inte med båt?
4. Vilka var det som tog hand om flyktingbarnen under resan, enligt Raili? Vad berättar passagerarlistan om detta?
5. I passagerarlistan är barnen indelade i fyra grupper, vilka?
6. Rubriken till passagerarlistan är ”Förteckning över finska barn och mödrar vilka äro berättigade att avresa till Sverige, Norge, Danmark”. Finns det några mödrar med i passagerarlistan när Raili åkte?
Diskussionsfrågor:
1. I passagerarlistan kan man se att många reste tillsammans med ett syskon, men vissa reste helt ensamma. Hur tror ni det var att lämna hemmet som fem eller sexåring helt ensam?
2. På vilket sätt kan intervjutexterna med Raili komplettera det du kan läsa om finska krigsbarn i en historiebok eller från andra källor?
3. Passagerarlistan är skriven i ett förtryckt formulär där ett antal uppgifter efterfrågas. Fundera över uppgifterna. Är det någon information som du tycker saknas?
4. Hur kan ni i passagerarlistan se om syskon hamnade i fosterhem i närheten av varandra när de kom fram till Sverige?