Tillbaka till träfflistan

Namn:

GOTLAND

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Gotlands län

Registrerad hos PRV:

1987-11-13

Kungl. Maj:t fastställelse:

-

Vapenbeskrivning:

I rött fält en stående vädur av silver med beväring av guld, förande ett på en korsstav av guld fästat rött banér med bård och fem flikar av guld.

Historik:

Gotlands kommunvapen bygger på Visby stadsvapen med Guds lamm från 1945 som i sin tur återgår på Visbys sigill från 1340-talet. Fem år efter kommunsammanslagningen 1971 antog kommunen ett vapen med samma innehåll som landskapets/länets vapen men bytte fältets färg till rött.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se