Tillbaka till träfflistan

Namn:

ARVIDSJAUR

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Norrbottens län

Registrerad hos PRV:

1974-01-11

Kungl. Maj:t fastställelse:

1945-11-23

Vapenbeskrivning:

I fält av guld ett blått renhuvud med röd beväring och däröver en ginstam i blått, belagd med Karlavagnen av guld.

Historik:

Arvidsjaur blev kommun 1863 men först långt senare har kommunalnämnden visat intresse för ett kommunvapen. 1945 har hemmansägaren Karl Nordlund i Hällberg lämnat in ett vapenförslag där renhuvud och Karlavagnen ingick tillsammans med älv och gran. Förslaget omarbetades av Riksheraldikerämbetet till det nuvarande vapnet som sedan antogs av kommunfullmäktige. Renhuvudet syftar på rennäringen och stjärnbilden Karlavagnen på det nordliga läget.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se