Tillbaka till träfflistan

Namn:

ÖVERTORNEÅ

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Norrbottens län

Registrerad hos PRV:

1974-01-11

Kungl. Maj:t fastställelse:

1949-05-20

Vapenbeskrivning:

I fält av silver en gående svart räv, med röd tunga, mellan tre sexuddiga stjärnor ordnade två och en.

Historik:

Vapnet fastställdes för kommunen och återgår på ett sigill från 1600-talet för Övertorneå kyrka. Den innehåller ett korsprytt torn, eventuellt syftande på ortnamnet, två sexbladiga blommor och ett djur som tolkades som en räv. Möjligen, om bilden avser en räv, kan det syfta på handel med svarta rävskinn som omnämns i romersk och syrisk litteratur redan på 500-talet efter Kristus. Vid kommunsammanläggningen 1969 övertog nya kommunen vapnet.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se