Tillbaka till träfflistan

Namn:

ÖSTERSUND

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Jämtlands län

Registrerad hos PRV:

1974-01-11

Kungl. Maj:t fastställelse:

1911-06-09

Vapenbeskrivning:

I blått fält ett framåtvänt älghuvud av silver.

Historik:

Vapnet fastställdes för Östersunds stad. I stadens första privilegiebrev från 1786 står inget om sigill eller vapen. Senare använde sig staden av ett sigill med bild av ett hjortdjurshuvud inom bokstaven Ö. Vid fastställelsen bestämdes att djuret skulle härledas från Jämtlands landskapsvapen och utgöra dess heraldiska förkortning. Vid kommunsammanläggningen 1971 övertog den nya kommunen stadens vapnen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se