Tillbaka till träfflistan

Namn:

ÖDESHÖG

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Östergötlands län

Registrerad hos PRV:

1974-01-11

Kungl. Maj:t fastställelse:

1951-12-14

Vapenbeskrivning:

I rött fält en uppskjutande abbotstav, åtföljd till höger av en uppgående måne och till vänster av en sexuddig stjärna, alla av guld.

Historik:

Vapnet fastställdes för Alvastra kommun. Motivet kommer från ett abbotssigill från 1200-talets senare del och uppmärksammar cistercienserbrödernas kloster i Alvastra. Färgerna är tagna från landskapets vapen. Vid kommunsammanläggningen 1969 med Ödeshög, som inte hade vapen, övertog kommunen Alvastras vapen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se