Tillbaka till träfflistan

Namn:

ÖCKERÖ

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Västra Götalands län

Registrerad hos PRV:

1979-11-16

Kungl. Maj:t fastställelse:

-

Vapenbeskrivning:

I blått ett stim sillar av silver – ordnade tre, två, tre, två – och däröver en av en karvskura bildad ginstam av silver, belagd med en blå roddbåt.

Historik:

Vapnet är nykomponerat för kommunen av Svenska kommunalheraldiska institut. Sillarna syftar på ortens huvudnäring samt symboliserar tio viktigaste öarna: Björkö, Fotö, Grötö, Hyppeln, Hälsö, Hönö, Kalvsund, Knippla, Rörö och Öckerö. Även båten syftar på fiske och skall vara en s. k. kåg, vilket dock inte framgår av blasoneringen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se