Tillbaka till träfflistan

Namn:

ÄLVSBYN

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Norrbottens län

Registrerad hos PRV:

1974-01-11

Kungl. Maj:t fastställelse:

1948-06-17

Vapenbeskrivning:

I blått fält ett från en av en vågskura bildad, blå stam uppskjutande, genomgående treberg av guld och över detta en sol av samma metall.

Historik:

Vapnet fastställdes för Älvsbyns köping. Vågskura och stammen syftar på Piteälven, treberget på Hundberget och solen på en obekräftad guldfyndighet, antydd på Olaus Magnus ”Carta Marina”. Vid kommunsammanläggningen 1969 övertog kommunen köpingens vapen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se