Tillbaka till träfflistan

Namn:

ÅSTORP

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Skåne län

Registrerad hos PRV:

1997-02-14

Kungl. Maj:t fastställelse:

1957-05-10

Vapenbeskrivning:

Sköld, kluven av silver, vari en upprest svart björn med tunga och klor av guld, och av svart, vari två stolpvis ordnade kugghjul av silver.

Historik:

Vapnet fastställdes för Åstorps köping. Björnen kommer från en feltolkad bild på Åsbo härads 1500-talssigill som föreställer inte en björn utan en åsna. Man behöll dock björnen för dess anknytning till sockennamnet Björnekulla. Kugghjulen syftar på ortens industri. Vid kommunsammanläggningen 1974 övertog den nya kommunen köpingens vapen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se