Tillbaka till träfflistan

Namn:

VÄSTERÅS

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Västmanlands län

Registrerad hos PRV:

1974-01-11

Kungl. Maj:t fastställelse:

1939-06-15

Vapenbeskrivning:

I fält av silver ett blått Mariamonogram, i stammen åtföljt av en röd ros.

Historik:

Vapnet fastställdes för Västerås stad. Monogrammet återfinns redan i det äldsta sigillet känt från 1307. På 1370-talets sigill förekom två rosor som bitecken men därefter är det alltid en ros. Mariamonogram är en sammansmältning av A och M – Ave Maria. Västerås domkyrka har sedan 1200-talet varit helgad åt jungfru Maria. Man kan tolka vapenbilden även som anspelning på ortens ursprungliga namn, Aros d.v.s. A och ros. Vid kommunsammanslagningen 1967 övertog kommunen stadens vapen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se