Tillbaka till träfflistan

Namn:

VÄNERSBORG

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Västra Götalands län

Registrerad hos PRV:

1974-08-23

Kungl. Maj:t fastställelse:

1942-01-30

Vapenbeskrivning:

I blått fält en bojort av guld med beslagna segel, flytande på en av en vågskura bildad stam av silver. Bojorten har en naturfärgad svensk flagga på masttoppen och en i aktern.

Historik:

Vapnet fastställdes för Vänersborgs stad. Enligt 1644 års privilegiebrev skall stadens insegel visa ”een siö medh een bojort uti”. Motivet syftar på stadens belägenhet vid Vänern och dess egenskap av stapel- och transitort. Vid kommunsammanslagningen 1974 övertog kommunen stadens vapen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se