Tillbaka till träfflistan

Namn:

VINGÅKER

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Södermanlands län

Registrerad hos PRV:

1974-01-11

Kungl. Maj:t fastställelse:

1941-02-07

Vapenbeskrivning:

Sköld: kluven av guld, vari en grön ek, och grönt, vari en humleranka av guld.

Historik:

Vapnet fastställdes för Västra Vingåkers kommun. Eken är hämtat från Oppunda härads sigill känt från ca 1600. Humlerankan illustrerar den, då för bygden utmärkande, förekomsten av humlegårdar. Vapnet har föreslagits av landsantikvarien i länet Ivar Schnell. Vid kommunsammanslagningen 1971 övertogs vapnet av den nya kommunen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se