Tillbaka till träfflistan

Namn:

VIMMERBY

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Kalmar län

Registrerad hos PRV:

1974-08-23

Kungl. Maj:t fastställelse:

1945-07-31

Vapenbeskrivning:

I fält av silver en grön ek med en i dess topp sittande röd ekorre samt Carl IX:s monogram, desslikes rött, fördelat på båda sidor om ekens stam.

Historik:

Vapnet fastställdes för Vimmerby stad. Vapnet återgår på det vapensigill som Karl IX 1610 förlänade staden när den återfick sina stadsrättigheter - därav Karl IX:s monogram. Eken kan syfta på dess förekomst i trakten respektive trävaruhantering och ekorren på skinnhandel. Vid kommunsammanslagningen 1971 övertog den nya kommunen stadens vapen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se