Tillbaka till träfflistan

Namn:

VILHELMINA

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Västerbottens län

Registrerad hos PRV:

1981-09-18

Kungl. Maj:t fastställelse:

1949-05-20

Vapenbeskrivning:

I silver två korslagda blå vargspjut, försedda nedtill med skoning och upptill med renhornsslida över spetsen, allt rött, under en med röda bårder på silver försedd blå lappmössa, med tre kilar synliga, och däröver en av en vågskura bildad blå ginstam, belagd med en öppen krona av silver.

Historik:

Vapnet fastställdes för Vilhelmina köping. Kronan i vapnet erinrar om Gustav IV Adolfs gemål, Fredrika Dorotea Vilhelmina, som givit orten dess namn. Övrigt vapeninnehåll syftar på samekulturen. Vapnet har föreslagits av kantor Verner Ahlberg, som även föreslagit vapnet för Vilhelmina landskommun, vilken senare sammanslogs med köpingen. Även i landskommunens vapen fanns en öppen krona men över strömmar som syftade på Ångermanälven. Vid kommunombildningen 1965 övertog den nya kommunen köpingens vapen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se