Tillbaka till träfflistan

Namn:

VETLANDA

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Jönköpings län

Registrerad hos PRV:

1974-01-11

Kungl. Maj:t fastställelse:

1925-08-21

Vapenbeskrivning:

En sköld av guld med en blå snedbjälke, belagd med ett veteax av nämnda metall.

Historik:

Vapnet fastställdes för Vetlanda stad. Vapnet går tillbaka på en tradition om en forntida föregångare till staden, Vithala. Det finns även ett sigill innehållande en balk belagd med ett veteax men riktigheten av både sagan och sigillstampen är ifrågasatt. Vapenbilden passar dock utmärkt till staden, inte minst för att veteaxet ger en illustration till ortnamnet. Vid kommunsammanslagningen 1971 övertog den nya kommunen stadens vapen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se