Tillbaka till träfflistan

Namn:

VAGGERYD

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Jönköpings län

Registrerad hos PRV:

1989-04-28

Kungl. Maj:t fastställelse:

-

Vapenbeskrivning:

I fält av guld ett vagnshjul bestående av svart hjulband och svart nav samt av röd hjulring i fyra delar och tio röda ekrar.

Historik:

Vapnet är nykomponerat för kommunen som bildades 1971 genom sammanslagning. Tidigare förde Vaggeryds köping ett vapen, fastställt 1952, byggt på häroldsbilder. Vid senare omstrukturering ville kommunen ha ett vapen med mera talande innehåll och på förslag av konstnären Erik Klint blev det hjulet. Hjulet syftar på vagnsindustrin, som hade en lång tradition på orten vid sidan av jordbruket, järnhantering och skogsbruket.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se