Tillbaka till träfflistan

Namn:

VADSTENA

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Östergötlands län

Registrerad hos PRV:

1983-01-14

Kungl. Maj:t fastställelse:

1938-01-21

Vapenbeskrivning:

I fält av guld en S:ta Birgittagestalt - med gloria, dok, klädnad och skor av silver - sittande i en röd stol, skrivande med en gåspenna i en bok, båda av silver; ansikte och händer av guld.

Historik:

Vapnet fastställdes för Vadstena stad och baseras på ett sigillavtryck från 1417 innehållande heliga Birgittas bild. Kommunen nybildades 1980 genom sammanläggning, efter att sedan 1974 ingå i Motala kommun. Den nya kommunen övertog stadens vapen. I samband med detta förändrades blasoneringen något utan att vapnets innehåll påverkades.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se