Tillbaka till träfflistan

Namn:

ULRICEHAMN

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Västra Götalands län

Registrerad hos PRV:

1975-01-31

Kungl. Maj:t fastställelse:

1949-06-30

Vapenbeskrivning:

I blått fält, bestrött med klöverblad, ett med kunglig krona krönt U, allt av guld.

Historik:

Vapnet fastställdes för Ulricehamns stad. Under medeltiden hette staden Bogesund och hade i sitt sigill ett med en öppen krona krönt versalt B omgivet av klöverblad. 1741 bytte staden sitt namn till Ulricehamn för att hedra drottning Ulrika Eleonora, Karl XII:s syster. I samband med namnbyte ändrade man också sitt vapen genom att insätta Ulrika Eleonoras krönta monogram. Från början ingick även vågor och skogsklätt berg men dessa togs bort vid vapenfaställelsen. Vid kommunsammanslagningen 1974 övertog kommunen stadens vapen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se