Tillbaka till träfflistan

Namn:

TYRESÖ

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Stockholms län

Registrerad hos PRV:

1974-01-11

Kungl. Maj:t fastställelse:

1954-06-18

Vapenbeskrivning:

I fält av guld en av vågskuror bildad röd ginbalk, belagd med tre vattenhjul av guld och ovan åtföljd av en röd oxpanna med horn och öron.

Historik:

Vapnet fastställdes för Tyresö kommun. Oxpannan erinrar om riksdrotsen Gabriel Gustafsson Oxenstierna som på 1600-talet uppförde Tyresö slott. Hans sonhustru, Maria Sofia De la Gardie anlade under senare delen av 1600-talet bl.a. klädesfabriker och mässingsbruk som drevs med vattenkraft. Detta uppmärksammas genom vattenhjulen i vapnet som även får representera dagens industrisamhälle. Kommunen blev inte berörd av kommunsammanläggningar.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se