Tillbaka till träfflistan

Namn:

TOMELILLA

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Skåne län

Registrerad hos PRV:

2002-09-13

Kungl. Maj:t fastställelse:

-

Vapenbeskrivning:

I rött fält en balkvis ställd flygande glada av silver.

Historik:

Vapnet är nykomponerat för kommunen som bildades 1971 genom sammanslagning. Länge har Tomelilla kommun använd sig av en avbildning av Carl Milles skulptur ”Artemis” som står på stadens torg. År 2001 bestämde sig kommunen för att skaffa sig ett vapen och deras förslag till en vapenbild var gladan, Milvus milvus, som numera är relativt vanlig i trakten. Kommunen har redan tidigare börjat använda bilden av en glada i kombination med slogan ”Glada Tomelilla med luft under vingarna”, så det gällde bara att heraldisera bilden.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se