Tillbaka till träfflistan

Namn:

SÄVSJÖ

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Jönköpings län

Registrerad hos PRV:

1974-03-15

Kungl. Maj:t fastställelse:

1947-11-28

Vapenbeskrivning:

Sköld, delad, övre fältet av guld, undre fältet blått, vari en fristående, krenelerad mur av guld, med tre tinnar.

Historik:

Vapnet fastställdes för Sävsjö stad. Vapnet är en erinran om den yngre Stureätten, Natt och Dag, som förde en sköld delad i guld och blått. Muren syftar på borgruinen Eksjöhovgård, en gång Stureättens stamgods, belägen på en ö i nära tätorten. Vid kommunsammanläggningen 1974 övertog den nya kommunen stadens vapen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se