Tillbaka till träfflistan

Namn:

SÄTER

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Dalarnas län

Registrerad hos PRV:

1987-12-11

Kungl. Maj:t fastställelse:

1946-02-15

Vapenbeskrivning:

I fält av silver en på svart mark stående smed – klädd i röd luva, blå rock, svarta byxor och skor, strumpor av guld och med ansikte och armar i guld – höjande ett blått verktyg med svart skaft mot ett på en upphöjning liggande rött smidesämne.

Historik:

Vapnet fastställdes för Säters stad. Vapnet utgår från en kolorerad teckning i privilegiebrevet från 1642. Vapenbilden uppmärksammar avsikten med stadens grundande – att skapa ett centrum för bearbetning av fyndigheter av koppar och järn. Vid kommunsammanläggningen 1971 övertog den nya kommunen stadens vapen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se