Tillbaka till träfflistan

Namn:

SVEDALA

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Skåne län

Registrerad hos PRV:

1987-08-28

Kungl. Maj:t fastställelse:

-

Vapenbeskrivning:

I rött fält tre naverlönnblad av guld, ordnade två över ett.

Historik:

Vapnet är nykomponerat för kommunen. Svedala köping hade ett fastställt vapen sedan 1960 som innehöll ett naverlönnblad omslutet av ett kugghjul. Vid kommunsammanslagningen 1977 antog kommunen ett nytt vapen med naverlönnblad i en komposition som påminner om Sveriges lilla riksvapen – ”Svedala” används ju som skämtsam beteckning på Sverige. Naverlönn har sitt enda naturliga växtlokal i Skandinavien vid Aggarp i Svedala.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se