Tillbaka till träfflistan

Namn:

STAFFANSTORP

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Skåne län

Registrerad hos PRV:

1974-01-11

Kungl. Maj:t fastställelse:

1966-12-30

Vapenbeskrivning:

I fält av guld ett rött lejon med huvudet skilt från bålen och med tunga, tänder och klor blå.

Historik:

Vapnet fastställdes för Staffanstorps landskommun. Till grund för vapnet står Bara härads sigill, känt från 1524, som innehåller ett lejon utan huvud. Det finns ingen annan förklaring till detta än att man ville särskilja Bara härads lejon från andra, vanligt förekommande, heraldiska lejon. Heraldiskt är detta helt riktigt och utan saklig betydelse. I samband med kommunsammanslagningen 1952 övertog kommunen landskommunens vapen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se