Tillbaka till träfflistan

Namn:

SORSELE

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Västerbottens län

Registrerad hos PRV:

1974-01-11

Kungl. Maj:t fastställelse:

1970-06-29

Vapenbeskrivning:

Sköld, genom ett mantelsnitt i ginstammen delad av blått och av silver, vari två korslagda blå skidor överlagda av ett blått vargspjut med röd spets, varpå trätts en blå renhornsslida, samt med röd skoning på änden.

Historik:

Vapnet fastställdes för kommunen. Skidorna, en gång tänkta som sinnebild för landskapet Lappland, kunde utnyttjas som lämpligt motiv för kommunen och tillsammans med ett vargspjut syftar de på samekulturen och rennäringen. Mantelsnittet bildar en snöklätt fjäll. Kommunen påverkades inte av kommunombildningarna.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se