Tillbaka till träfflistan

Namn:

SIGTUNA

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Stockholms län

Registrerad hos PRV:

1974-01-11

Kungl. Maj:t fastställelse:

1970-11-27

Vapenbeskrivning:

I blått fält en krona av guld mellan tre sexuddiga stjärnor av silver, ordnade två och en.

Historik:

Vapnet fastställdes för Sigtuna kommun vid dess sammanläggning med Märsta kommun. Vapenbilden förekommer första gången i sigillavtryck från 1311. Kronan anspelar, enligt traditionen, på att staden varit kungasäte. Arkeologiska fynd har i alla fall bekräftat att vårt äldsta myntverk låg i staden. Stjärnorna torde, på medeltida maner, vara med som utfyllnad.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se