Tillbaka till träfflistan

Namn:

RÄTTVIK

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Dalarnas län

Registrerad hos PRV:

1979-11-16

Kungl. Maj:t fastställelse:

1948-09-24

Vapenbeskrivning:

Sköld kvadrerad: fält 1 och 4 i rött en stolpvis ställd bila av guld, fält 2 och 3 i guld två korslagda blå dalpilar.

Historik:

Vapnet fastställdes för Rättviks kommun. Kvadreringen syftar på socknens historiska indelning i fjärdingar. Idén till detta kommer från konstnären Jerk Werkmäster och så även användning av bilan, som finns i Rättviks äldsta sigill från 1625. Kyrkan har under medeltiden varit helgad åt S:t Olof, som har yxa till attribut. Dalpilarna syftar på Gustav Erikssons (Vasa) äventyr i Dalarna och hans räddning av rättvikskarlarna undan danskarna. Vid kommunsammanläggningen 1974 behöll den nya kommunen sitt gamla vapen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se