Tillbaka till träfflistan

Namn:

OSKARSHAMN

Kategori:

Kommun

Tillhör län:

Kalmar län

Registrerad hos PRV:

1974-01-11

Kungl. Maj:t fastställelse:

1942-10-30

Vapenbeskrivning:

Sköld, fyrstyckad: 1. i blått fält Hans Maj:t Konung Oskar I:s monogram av guld; 2. i fält av guld ett blått ankare; 3. i fält av guld en blå merkuriestav; 4. i blått fält ett ymnighetshorn av guld.

Historik:

Vapnet fastställdes för Oskarshamns stad. 1856 fick köpingen Döderhultsvik stadsrättigheter och ändrade samtidigt namn som hyllning till den regerande monarken vars monogram finns i vapnet. Övriga vapenbilder syftar på sjöfart, handel och välstånd. Vid kommunsammanläggningen 1967 övertog den nya kommunen stadens vapen.


Samtliga vapen i registret (och på vår Heraldiska hemsida) kan beställas hos Riksarkivet. Normal leveranstid för en kopia av ett heraldiskt vapen är en vecka.

Creative CommonsDenna fil har gjorts tillgänglig under licensen Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0 Generisk. Erkännande: Vladimir Sagerlund / Riksarkivet Sverige.

 

Denna bild visar en registrerad svensk vapensköld. Även om denna framställning har en fri licens är det inte tillåtet att använda den på ett sådant sätt att det ger intryck av att respektive kommun, länsstyrelse eller annan myndighet står bakom, till exempel som del i ett varumärke. För detta krävs tillstånd från berörd part. Se lag SFS 1976:100 och 1970:498.

Kontakt

Statsheraldiker Henrik Klackenberg, Riksarkivet, tel 010-476 71 92,
e-post: henrik.klackenberg[snabel-a]riksarkivet.se

Heraldisk konstnär Henrik Dahlström, Riksarkivet, tel 010-476 73 04,
e-post: henrik.dahlstrom[snabel-a]riksarkivet.se